Hlavní obsah

Autonomní létající taxi se blíží, Uber začíná v New Yorku dopravovat lidi helikoptérou

Uber začíná dopravovat lidi mezi letištěm JFK a centrem New Yorku.Video: Uber, AP

 

Reklama

V úterý začíná Uber provozovat leteckou dopravu po New Yorku. Zákazníci budou nyní moci využít helikoptéru pouze k přepravě mezi dolním Manhattanem a Mezinárodním letištěm Johna F. Kennedyho. Další místa mají přibýt. Uber Copter je prvním krokem společnosti k budoucnosti, ve které by měly být autonomní létající taxíky běžnou součástí městského života. Helikoptéry v New Yorku ale zatím stále řídí piloti.

Článek

Nová služba Uber Copter by měla lidem v New Yorku při dopravní špičce zkrátit cestu mezi letištěm a centrem města ze dvou hodin na osm minut. Jedna cesta pak zákazníky vyjde na částku mezi 200 a 225 dolary (4,5–5,1 tisíce korun), podle toho jaká bude aktuální poptávka.

„Slučujeme poptávku od více než tisíců uživatelů, kteří míří na letiště JFK a dáváme dohromady tři nebo čtyři uživatele do jednoho stroje,“ řekl na akci the Economic Club of Washington, D.C. ke službě Dara Khosrowshahi, generální ředitel Uberu. Stroje poskytnou prostor pro až pět pasažérů, kteří si s sebou budou moci vzít až 18kilové zavazadlo.

Zprvu jen pro vyvolené

I když služba lidem bezpochyby ušetří čas. Má svá omezení. Nejprve bude newyorský Uber Copter létat pouze mezi dvěma místy, letištěm a místem na Manhattanu. Dopravovat lidi bude od pondělí do pátku.

Služba zprvu nebude dostupná všem. Využívat jí budou moci pouze zákazníci se statusem Platinum a Diamond (ten mají lidé, kteří služby Uberu využívají často pozn. red.). „Plánujeme nakonec zpřístupnít Uber Copter více zákazníkům v dalších městech, ale chceme to udělat pořádně,“ cituje Erica Alisona, šéfa Uber Elevate, server New York Times. Zákazníci si budou moci helikoptéru objednat až pět dní předem.

Podobná cesta by v Česku stála přes 20 000 korun

Koncept letecké dopravy na krátké vzdálenosti není ničím novým. Uber bude ale část nákladů šetřit na tom, že lety budou fungovat mezi dvěma místy kyvadlově.

„U nás vrtulník musí přiletět na plochu, což je čas, který stráví přeletem. Odveze klienta a pak se musí vrátit na tu plochu,“ srovnává novou službu Uberu se současným stavem v Česku majitel firmy Heliczech Jiří Podolský.

„Když to vezme na naši situaci, tak minimálně hodinu a půl strávíte na přeletech, a když by to bylo dvacet kilometrů za Prahou, tak by se to vyšplhalo na nějakých 24 tisíc korun,“ odhaduje Podolský.

První krok k tiché zelené letecké dopravě

Uber Copter je prvním krokem společnosti k její vizi budoucnosti. „Hlavním cílem této akce je porozumět, jak fungují vzdušné dopravní prostředky,“ vysvětluje Alison.

„Většina lidí jezdí sama a to je obrovské plýtvání našimi silnicemi, palivem a tak dále. Máme funkci ‚pool’ kde dáme dohromady dva až čtyři různé pasažéry do jednoho automobilu. Uber Copter je vlastně takový ‚pool’ pro vzduch. To co uvidíte je, že tyto helikoptéry budou nahrazeny elektrickými stroji shopné vertikálního vzletu,“ představuje svou vizi generální ředitel Uberu Khosrowshahi.

Firma plánuje, že stoje by nakonec měly být plně autonomní a létající taxíky by byly součástí každodenního života ve velkých městech. Už nyní ale Uber plánuje přistávací plochy o rozloze zhruba 4 až 8 tisíc metrů čtverečních, které by mohly odbavit až tisíc přistání za hodinu.

Reklama

Doporučované