Hlavní obsah

Až stovky tisíc hlasů byly spočítány špatně. Nová analýza ukazuje na velký malér při volbách

Chyby při volbách v Česku.

 

Reklama

Česká pirátská strana připravovala volební stížnost, ze které vyplývá, že komise zdaleka nechybovaly jen ve Středočeském kraji.

Článek

Seznam získal nový dokument, který je dalším důkazem, že Česká republika má skutečně velký problém s tím, jak se počítaly výsledky voleb do Sněmovny.

Jde o stížnost, kterou na sčítání hlasů chystala Česká pirátská strana. Podle tohoto dokumentu se pochybení zdaleka netýkají jen několika okrsků ve Středočeském kraji. Jak je známo, kvůli špatně sečteným preferenčním hlasům ODS v tomto regionu nařídil soud ve Sněmovně vyměnit Petra Bendla Martinem Kupkou.

Zjištění Pirátů, kteří se letos prvně dostali do Sněmovny, se konkrétně týká zhruba stovky volebních okrsků po celé republice. Na chyby narazili v Praze, Ostravě, Liberci nebo také v řadě menších obcí.

Jejich analýza ukazuje, že komise přidělily velké množství hlasů špatně. Právě preferenční hlasy rozhodují o tom, kdo ve Sněmovně usedne. „Jde celkově o desítky až stovky tisíc preferenčních hlasů,“ řekl Seznamu Lukáš Blažej, člen České pirátské strany, který volební stížnost připravoval.

Piráti zjistili tři různé druhy pochybení. Komise stejně jako ve středních Čechách chybně připočítávaly hlasy prvním čtyřem politikům na kandidátce.

To Piráti prý zjistili jednoduše. Podívali se na výsledky voleb a chybně byly sečteny hlasy tam, kde první čtyři kandidáti měli většinou více než devadesát procent hlasů. Další politici na kandidátce nedostali téměř žádný hlas.

Stejné chyby zjistil také soud

V další okrscích komise nesčítaly preferenční hlasy vůbec. A poslední zapomněly volební lístek otočit. Takže nepřičetly hlasy kandidátům na druhé straně. Informace o těchto pochybeních zástupci České pirátské strany získali i od lidí, kteří v komisích seděli. „Získali jsme od nich významné indicie,“ uvedl Blažej.

Piráti narazili na stejné chyby, které následně potvrdil i Nejvyšší správní soud, a to nejen ve Středočeském, ale také Plzeňském kraji. Soud řekl, že se rovněž ve zdejších čtyřech okrscích špatně sčítaly hlasy.

„Zjištěné rozdíly se pohybovaly v řádech desítek, v jednom případě stovek přednostních hlasů - a chyby byly zjištěny i v počtech hlasů pro jednotlivé politické strany,“ uvedl soudce Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek.

Oproti situaci ve středních Čechách ale tyto chyby neznamenaly výměnu poslanců.

Nejvyšší správní soud celou stížnost Pirátů nakonec neřešil.

Kvůli různým pochybením, které strana zjistila, však připravují poslanci změny zákonů. A třeba podle hnutí Starostové a nezávislí by členové komisí mohli být za špatně spočtené hlasy v budoucnu potrestáni.

„Mnoho komisí udělalo svoji práci špatně, zároveň jsou za ni členové placeni, tak to není možné jen tak přejít a říct, že to příště už bude lepší,“ řekl šéf poslaneckého klubu Starostové a nezávislí Jan Farský. Ten také třeba navrhuje, aby se příští volby konaly stejně jako ve Velké Británii, Rakousku nebo Německu jen jeden den.

Reklama

Doporučované