Hlavní obsah

Babiš bude v Berlíně jednat s Merkelovou. Česko to teď má u Německa celkem „dobré“

Angela Merkelová s Andrejem Babišem.

Reklama

Český premiér Andrej Babiš a Německo sdílí pohled na řešení migrační krize už v Africe. I o tom bude Babiš jednat na oficiální návštěvě Německa s Angelou Merkelovou

Článek

Premiér Andrej Babiš se ve středu v Berlíně setká s nejmocnější ženou Evropy, spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou. Mluvit spolu budou například o hledání celoevropského řešení migrační krize.

Podle zdrojů Seznamu Němci v této ani v dalších otázkách momentálně nevnímají Babiše coby „soupeře“ Merkelové. Český premiér tak přijíždí do Berlína za příznivé atmosféry. Tu naznačila i nedávná slova německého ministra zahraničí Heiko Maase pro deník Bild, že by Evropská unie neměla nutit členské státy přijímat migranty.

Obě země chtějí řešit krizi už v Africe

Právě to je jedním z pilířů politiky Andreje Babiše. Ten už navštívil několik evropských států se svým plánem na řešení migrační krize, kterým je například přesunutí těžiště boje s nelegální migrací na africký kontinent.

Česko a Německo se liší v pohledu na klíčovou otázku relokace žadatelů o azyl. Sbližuje je ale třeba existující česko-německý strategický dialog o budoucnosti Evropy, bezpečnosti a právě migraci. Jakýmsi průsečíkem pohledu Prahy i Berlína na řešení migrační krize je myšlenka africké obdoby Marshallova plánu z období po skončení druhé světové války.

Babiš na návštěvě v Římě:

Babiš chce řešit migrační krizi už v Africe.Video: Jiří Hošek

Nejdřív důvěra vlády, až potom návštěva Berlína

Andrej Babiš přijíždí do Berlína na nástupní návštěvu ve funkci českého premiéra. Na schůzku s Angelou Merkelovou se čekalo relativně dlouho, protože německá strana v souladu se svým dlouhodobým přístupem vyčkávala na okamžik, kdy Babišův kabinet získá v parlamentu důvěru. Spolková kancléřka se ale už v nedávné minulosti se svým českým protějškem setkala, ať už na Evropské radě v Bruselu nebo na Wagnerovských slavnostech v Bayreuthu.

Česká republika si u svého největšího a nejdůležitějšího souseda udělala významné „plus“, když před časem pomohla dojednat propuštění dvou pracovníků německé nevládní organizace vězněných v Sýrii. Významným tématem Babišovy berlínské cesty, při které se šéf české vlády sejde i s předsedou Spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem, má být taky nové rozložení sil v Evropském parlamentu, které nejspíš přinesou nadcházející volby. Mluvit se bude taky o unijním rozpočtu, ke kterému má Babiš údajně značné výhrady.

Na pekárny Agrofertu v Německu zřejmě řeč nepřijde

Zdroj Seznamu, obeznámený s přípravou ostře sledované návštěvy, považuje za nepravděpodobné, že by se při jednání na půdě spolkového kancléřství nadnesla kauza německých pekáren Lieken AG patřících Agrofertu. Právě tahle společnost ze svěřenského fondu Andreje Babiše dostává na vybudování nové pekárny v Sasku-Anhaltsku a přijímání nových zaměstnanců dotaci z německého programu na zlepšení regionální hospodářské struktury.

Na tuto pekárnu ve Wittenbergu se ale podle serveru Neovlivní nevztahuje tarifní smlouva s odbory, tudíž tam zaměstnanci budou pobírat o čtvrtinu nižší platy. V jiných závodech Liekenu, na které se tarifní smlouva vztahuje a je tam garantovaná výše platů, přitom Agrofert masivně propouští. „Je to natolik citlivá záležitost, že je vysoce nepravděpodobné, že by se na nástupní návštěvě českého premiéra probírala,“ uvedl dobře informovaný zdroj Seznamu.

Reklama

Doporučované