Hlavní obsah

Babiš chce ukončit éru nedaněných dluhopisů. Vydělal na nich 52 milionů, ty pošle na charitu

Andrej Babiš má korunových dluhopisů za 1,5 miliardy korun, vydal je v prosinci 2012 Agrofert. „Moje firma vydala dluhopisy, aby zajistila financování, a strůjcem toho byl pan Kalousek," prohlásil Babiš.

Reklama

Článek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne, aby byly zdaňovány výnosy z korunových dluhopisů vydaných v době, kdy dani nepodléhaly. Změna by měla platit od příštího roku.

Obligace tehdy vydala i skupina Agrofert, koupil je Babiš, jemuž koncern patřil. Korunové dluhopisy vydávaly i jiné společnosti.

Zdanění výnosů z korunových dluhopisů chce Babiš ve Sněmovně připojit k novele zákona poslanců z opozičního klubu TOP 09 a Starostů, která zvyšuje daňové úlevy zejména pro dárce krve.

Babiš má takových dluhopisů za 1,5 miliardy korun, vydal je v prosinci 2012 Agrofert. „Moje firma vydala dluhopisy, aby zajistila financování, a strůjcem toho byl pan Kalousek," prohlásil Babiš.

Jak se zrodila dluhopisová aféra Andreje Babiše? Pusťte si komentář Jindřicha Šídla:

Šťastné pondělí Jindřicha Šídla.Video: Jindřich Šídlo

Uvedl také, že transakci na základě anonymního oznámení z Německa prověřuje policie. Z výnosů z takových obligací se nehradí 15procentní daň. Navíc společnosti, které dluhopisy vydávají, si náklady na úroky standardně odečítají od základu daně.

Možnost vydávání nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena už v první polovině 90. let minulého století, Kalousek ji jako ministr financí využil u státních dluhopisů pro obyvatele. Potom je začaly emitovat i firmy. Kalousek na Twitteru uvedl, že státní dluhopisy pro domácnosti má 73.000 investorů. „Dluhopisy Agrofertu za šest procent má jen jediný člověk – Andrej Babiš," napsal.

Babiš podotkl, že existovaly i firmy, které vydávaly obligace s úrokem 18 procent. Nedaněné korunové dluhopisy skončily změnou zákona s rokem 2013.

Babiš uvedl, že jeho daňové výhody z dluhopisů budou do konce letošního roku činit 52 milionů korun. Řekl, že je pošle na dobročinné účely. „Pro mě 52 milionů korun nehraje roli," prohlásil.

Ministr financí čelí kromě daňové optimalizace i podezření, že na nákup dluhopisů neměl dost peněz. Dnes uvedl, že do konce března zveřejní audit i potvrzení banky, že se jednalo o jeho peníze.

Analýza: Jak je to s Babišovými dluhopisy:

Babiš si hraje s čísly. Výpočty jeho příjmů ale nesedí.Video: Adam Junek

Reklama

Doporučované