Hlavní obsah

Babiš dostal třetí „tečku“. Musíme naočkovat zbylých 341 546 seniorů, řekl

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš dostává třetí dávku očkování proti onemocnění covid-19.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš dnes v Ústřední vojenské nemocnici podstoupil očkování třetí dávkou proti covidu-19.

Článek

„Byl jsem na třetí dávce, ale máme podle statistik plno seniorů, kteří nejsou naočkovaní vůbec. Je to přesně 341 546 seniorů nad 65 let,“ vypočetl premiér.

Doufá, že se rozjede očkování u praktiků poté, co dostanou do ordinací vakcíny od společnosti Pfizer. „Konečně dorazí Pfizer vakcína pro praktiky. Nejpozději do 25. října. Takže i praktici budou moci očkovat Pfizerem. Je to, dá se říct, populární vakcína, takže doufejme, že to bude další impulz k tomu, aby se nenaočkovaní naočkovali,“ prohlásil Babiš.

Uvedl také, že už chce do jednání o covidové situaci zapojit Vlastimila Válka z TOP 09, hlavního adepta na post ministra zdravotnictví v nové vládě.

„Já jsem pana ministra Vojtěcha požádal, aby se spojil s předpokládaným novým ministrem, panem profesorem Válkem,“ řekl a dodal, že schůzka by měla proběhnout v příštím týdnu. Válek by se měl zúčastnit také další Rady pro zdravotní rizika.

Premiér také potvrdil dopolední slova hlavní hygieničky Pavly Svrčinové, která avizovala nový způsob, jak přimět veřejnost k očkování. A to zkrátit dobu platnosti testů. Babiš už řekl i konkrétní dobu: PCR test by měl platit tři dny a antigenní jeden den.

Zmínil také, že se na Ministerstvu zdravotnictví stále uvažuje o snížení počtu proplácených testů za měsíc nebo úplné zastavení proplácení. „Ovšem už je to spíše na nového ministra,“ dodal.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Premiér po očkování na tiskové konferenci

Reklama

Doporučované