Hlavní obsah

Babiš, Hamáček, vláda. Jak těžké je udělat jedno humanitární gesto

Reportéři Seznamu: S Nikolou Zwrtkovou o vládních tancích kolem jednoho humanitárního gesta.Video: Lukáš Sál

 

Reklama

Vláda už sedm měsíců rozhoduje o jednoduchém humanitárním činu. Má Česko nabídnout azyl a pomoc 14 dětem uprchlíků, které trpí už dlouhé měsíce v přeplněných táborech v Řecku?

Článek

V tom, aby český kabinet předvedl gesto dobré vůle vůči nejvíce bezbranným obětem migrační krize, nejprve premiérovi Andreji Babišovi a ministru vnitra Janu Hamáčkovi chyběl podrobnější plán akce. Pak seznam dětí, kterým by se mělo pomoct. Mezitím přišel Andrej Babiš s vlastní iniciativou, jak pomáhat dětem přímo v Sýrii. A do toho otálí i Řecko, kde lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová v tamních uprchlických táborech děti vyhlédla. Jak se nechal před pár dny slyšet Hamáček, stále ještě nedostal odpověď na oficiální dopis, který do Atén poslal. „My musíme postupovat standardním způsobem. Pokud řecká strana neodpoví na ten dopis, tak další aktivity jsou zbytečné, protože nikam nepovedou,“ řekl iDNES.cz Hamáček.

Co tedy v kauze sirotci politici reálně dělají? „Od loňského září, kdy Michaela Šojdrová přišla se svou iniciativou, se kroky vlády rozdělily do dvou rozdílných větví,“ popisuje reportérka Seznamu Nikola Zwrtková, která tuto kauzu už měsíce sleduje. „Jednu má pod sebou premiér Babiš, který opakovaně tvrdí, že 50 sirotků do České republiky přijmout nechce. Proto vymyslel vlastní iniciativu, projekt přímo v Sýrii. Jde o budovu pro děti, sirotky bez rodičů, které by tam měly všechno, co by potřebovaly.“

Jak už redakce Seznamu napsala, Česko má v Sýrii pozemek o rozloze 20 tisíc metrů čtverečních, kde by chtěl Babiš postavit školu, školku, ubytování a sportovní areál. Premiér o tom nejprve mluvil jako o vládním projektu, posléze jako o osobní akci.

„Když jsem se ho na to ptala naposledy, tak zopakoval, že je to jeho soukromá iniciativa, že do toho nebude chtít zapojovat český stát. K vybudování by chtěl použít soukromé zdroje, takže najít ideálně nějaké sponzory.“

Jan Hamáček si potom dopisuje s řeckou stranou, zatím bez výsledku. „Nicméně ministr vnitra tvrdí, že jakmile přijde impuls z řecké strany, tak to ČSSD přinese na jednání vlády,“ podotýká Zwrtková.

Jaké varianty jsou ještě ve hře? Které děti v Řecku vytipovala Michaela Šojdrová? A jaké výmluvy ministři používají? Podrobnosti v úvodním rozhovoru Nikoly Zwrtkové s novinářkou Sabinou Slonkovou.

Rozhovor je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete sledovat v premiéře každé druhé úterý od 21:00 na TV Seznam. Anebo si jej můžete pustit ze záznamu níže.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reportéři Seznamu 26. března 2019 (celý pořad): ANO, máme skandál: Za kulisami velké korupční kauzy v hnutí Andreje Babiše. Sirotky v Česku nechceme? A čeští elfové.Video: Sabina Slonková

Reklama

Doporučované