Hlavní obsah

Babiš Ledecké krytou sjezdovku nepostaví. V pražské Chuchli se ale hala pro lyžaře chystá

Takhle vypadá krytá sjezdovka v Dubaji. Podobná by mohla vyrůst i v Praze.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda vlády Andrej Babiš mluvil po olympiádě v Pchjongčchangu o kryté hale pro dvojnásobnou zlatou medailistku Ester Ledeckou. Její otec Janek Ledecký ukazoval premiérovi pro inspiraci halu v nizozemském Landgraafu. Zůstalo ale jen u slov. Studie na podobnou halu v Praze však už existuje.

Článek

Nizozemsko je jednou z nejplošších zemí světa. Přesto, nebo právě proto, tady vznikl největší lyžařský areál pod střechou. Do městečka Landgraaf jezdí za sněhem nadšenci i lyžařské a snowboardové reprezentace. Od roku 2003 se v hale pravidelně konají závody světového a evropského poháru.

Podobný projekt vzniká v Praze. V Lahovicích a Malé Chuchli připravuje projekční kancelář DECO sportovní areál na ploše 100 tisíc metrů čtverečních.

„V současné době je celá tato vize sportovního areálu ve stupni rozsáhlé studie, konzultací s orgány a institucemi státní správy, dále jednotlivými sportovními svazy a doplňují se průzkumy území, které záměr posuzují z hlediska proveditelnosti,“ říká architekt Daniel Barták ze společnosti DECO.

Na jednom místě by tak vznikl areál hned s několika sportovišti. Pro lyžaře je v plánu krytá lyžařská hala o délce 500 metrů a šířce 60 metrů s kapacitou tisíc osob.

„Víme, že tady existuje nějaká studie, kterou jsme viděli. Vyjádřili jsme se ve smyslu, že nejsme proti, protože by to tomu místu mohlo něco přinést, ale dál jsme se tím nezabývali,“ podotkl Miroslav Knotek, radní Prahy 16. V jejím katastru by se podle studie měla hala případně stavět.

Sjezdovku pod střechou chtěl v roce 2015 u Prahy vybudovat i bývalý ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Miloslav Kebrle. Letos v březnu se lyžařskou halou v Brně zabývali i tamní radní. Ani jeden projekt se ale nerealizoval.

Sportovní areál v Lahovicích a Malé Chuchli se připravuje od roku 2016. Loni ho DECO představilo vlastníkům pozemků a magistrátu hlavního města. Předprojektové přípravy a dořešení vlastnických práv chce projekční kancelář stihnout do června 2019.

„V případě, že bude realizace areálu shledána jako akceptovatelná, je její zahájení provozu orientačně možné koncem roku 2023,“ dodává Barták.

Reklama

Doporučované