Hlavní obsah

Babiš lže, o H-Systemu mluví jak odsouzený Smetka, tvrdí Marvanová

Na vyjádření premiéra Babiše po jednání v Horoměřicích se můžete podívat zde.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Babiš naznačil, že kvůli Marvanové se v minulosti zabrzdilo řešení v případu H-System. Právnička a politička zvažuje další právní kroky.

Článek

Premiér Andrej Babiš se sice stal mediátorem debaty mezi konkursním správcem a družstvem Svatopluk v případu H-System, jeho vyjádření však popudilo bývalou zástupkyni další velké skupiny podvedených klientů.

Babiš v neděli řekl, že za průtahy kolem řízení mezi správcem a bytovým družstvem jsou nesmyslné požadavky advokátky Hany Marvanové. Ta do minulého roku zastupovala sdružení Maják. To sdružuje část poškozených klientů, kteří domy po zkrachovalé firmě nedostavovali a čekají na vyrovnání z konkursu. Jedná se o zhruba sto klientů H-systemu.

„Vše, co pan Babiš říká, je kompletní lež,” uvedla Hana Marvanová v reakci na premiérova slova, která pronesl v neděli v Horoměřicích po setkání s lidmi z družstva Svatopluk.

Babiš řekl, že dohoda mezi Svatoplukem a konkursním správcem mohla být hotova už dávno a za 10,5 milionu korun. „Kdyby se tenkrát paní Marvanová do toho nenabourala. Já jsem překvapen, že se po tom všem vůbec k případu vyjadřuje,” uvedl Babiš po jednání.

Hana Marvanová však tvrdí, že nemá tušení, o jaký návrh se jedná. „Za situace, kdy lidem hrozí vystěhování na ulici, označit mě za viníka je opravdu absurdní,” dodala. Ve stejném duchu jako Hana Marvanová se vyjádřilo i samotné sdružení Maják.

Marvanová minulý týden navrhla, aby Ministerstvo spravedlnosti odškodnilo věřitele zkrachovalého podniku Petra Smetky za soudní průtahy. Podle rozsudků opřených o Evropský soud pro lidská práva náleží lidem za průtahy 15 tisíc korun za každý rok. Na každého klienta by tak připadalo zhruba 250 tisíc korun.

Marvanová zvažuje právní kroky

Kdyby Ministerstvo spravedlnosti nároky uznalo, a to i v případě těch, kteří se do soudních pří nepustili, dalo by se to považovat za „uspokojení věřitelů“. Takto uspokojení věřitelé by pak netrvali na tom, aby správce lidi z družstva Svatopluk vystěhovával a domy prodával.

Sama Marvanová se proti výrokům Babiše ohradila přes média a na sociálních sítích. Pokud by podle ní premiér tímto způsobem pokračoval, zvážila by právní kroky.

Reklama

Doporučované