Hlavní obsah

Babiš osobně lobboval za Smartwings v USA, ukazuje dopis

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Na papíře s hlavičkou Úřadu vlády žádá český premiér americkou společnosti Boeing, aby ve prospěch domácího přepravce uznala škodu za uzemněná letadla 737 MAX.

Článek

CNN Prima NEWS získala dopis, pod kterým je podepsaný český premiér. Obrací se v něm na společnost Boeing a lobbuje za zájmy společnosti Smartwings svého přítele Jiřího Šimáně.

Dopis psaný v angličtině je datován k 31. lednu 2020, má hlavičku Úřadu vlády ČR a podpis Andreje Babiše. Český premiér v něm vyzývá společnost Boeing, aby se s leteckou společností finančně vyrovnal za letadla, která Smartwings nakoupily, ale pak je musely uzemnit.

„Věříme, že Boeing vezme tento fakt v úvahu během vyjednávání o návrhu prozatímního vyrovnání a nedopustí, aby společnost Smartwings zkrachovala z příčin, na které nemohla mít vliv a za které nemůže být jakkoli odpovědná,“ citovala stanice z dokumentu.

Babiš: Jde o běžnou rutinu

Andrej Babiš nepovažuje lobbing za zájmy skupiny, kterou spoluvlastní Čína a jeho přítel Šimáně, za nic mimořádného.

„Věřte mi, že se nejedná opravdu o nic výjimečného. Je zcela běžné, že české firmy žádají členy naší vlády o podpůrná stanoviska, nebo o pomoc,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. „Je to součást ekonomické diplomacie a myslím si, že i můj důležitý úkol v pozici premiéra.“

Mluvčí společnosti Smartwings Vladimíra Dufková tlumočila stanovisko firmy, podle kterého šlo o její iniciativu. „Na radu našich amerických právníků oslovila společnost Smartwings prostřednictvím pana premiéra vládu ČR, aby se zasadila o pomoc s řešením situace s letouny Boeing 737 MAX v době, kdy Boeing na naše výzvy nereagoval. Jsme společností, která je významným středoevropským klientem americké společnosti Boeing a patří mezi nejvýznamnější importéry v ČR v oblasti dopravy.“

Babiš byl za údajný lobbing pro Smartwings opakovaně kritizován. Aerolinky vlastní čínská státní společnost CITIC společně s byznysmenem Šimáněm. O něm sám premiér řekl, že jsou blízcí přátelé. Právě kvůli spojení se Šimáněm Babiš v květnu prohlásil, že situaci kolem Smartwings, jež koronavirové restrikce dostaly do hlubokých problémů, nebude řešit.

Samotná firma Boeing věc odmítla komentovat. „K diskuzím s jednotlivými klienty neposkytujeme žádné komentáře, nicméně budeme s nimi úzce spolupracovat i nadále, abychom zajistili, že situace bude vyřešena spravedlivě a rozumně,“ uvedla firma v mailu pro CNN Prima NEWS.

Reklama

Doporučované