Hlavní obsah

Sága Smartwings. Stát najel na heslo „pomáháme všem“, tak se Šimáně přihlásil taky

Foto: Profimedia.cz

Kdo nám konečně vysvětlí, v čem jsou česko-čínské aerolinky Smartwings tak strategické?

Reklama

Článek

V akci Smartwings vidím obecnější morální dilema: jestli a jakým firmám pomáhat? Kdybych byl na místě státu, jako první bych požadoval, aby aerolinky zpřehlednily svou vlastnickou strukturu, říká reportér Seznam Zpráv Jiří Pšenička v podcastu Stopáž.

Netransparentní, chaotická, složitě obhajitelná. Tak se mluví o podpoře česko-čínských aerolinek Smartwings, o kterou vedení firmy v čele se spolumajitelem Jiřím Šimáněm žádá český stát.

„Je to bezprecedentní situace: vláda zamrazila ekonomiku, zavřela hranice, omezila cestování. Na druhou stranu si říkám, co je to za podnikatele, který nemá rezervy na dva měsíce. Ale český stát nastavil princip pomáhat všem, tak se Smartwings o tu pomoc přihlásily taky,“ vysvětluje Jiří Pšenička, reportér Seznam Zpráv v podcastu Stopáž.

Vláda by se firmě měla zaručit za překlenovací úvěr ve výši až 900 milionů korun. Podle analýzy ministerstva dopravy by případný krach Smartwings způsobil škody za 1,2 miliardy.

Záchranné plány kalí dlouhodobý přátelský vztah mezi Jiřím Šimáněm a premiérem Andrejem Babišem, nejasná vlastnická struktura, roztříštěné názory na pomoc ve vládě, kde pomoc aerolinkám tlačí osamoceně Karel Havlíček, i nejasná argumentace, co ze Smartwings činí podnik strategického významu.

„Sám bych byl rád, kdyby mi to někdo z vlády vysvětlil, v čem jsou Smartwings tak strategické. Podle mě je strategický podnik ten, který když dnes zastaví svůj provoz, tak zítra v Česku nastává velký problém. Tedy ČEZ, vodárenské nebo rafinérské firmy. To se ale určitě netýká Smartwings,“ dodává Pšenička.

Kdo je Jiří Šimáně? Jakou roli v Havlíčkově plánu hraje Miloš Zeman? Jak v celém příběhu vystupuje „Luftjarda“ Tvrdík? Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Poznámky k epizodě

Byli jako dvojčata: Článek Jiřího Pšeničky o vztahu mezi Šimáněm a Babišem.

Doteky, o které nikdo nestojí: Glosa Šárky Kabátové, kterou „okomentoval“ Jiří Zimola.

Výbušné memoáry Johna Boltona: Bývalý poradce prezidenta Trumpa napsal knihu pamětí.

Tip na knihu: Kniha Broken Glass o slavném Farnsworth House.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované