Hlavní obsah

Chci víc mladých na kandidátky, říká Feri. Sám jde ale nejspíš od válu

Foto: Profimedia.cz

Vytáčí mě, když Kalousek řekne: „Pane kolego, vy jste ve věku mého syna.“ Strany by se o mladé voliče měly zajímat cílevědomě, nejen pár měsíců před volbami, říká Feri.

Reklama

Článek

Jeho Instagram sleduje téměř 300 tisíc lidí. To je o 290 tisíc víc, než má profil TOP 09. Dominik Feri ve Stopáži říká, co pro politiky na sítích udělal Andrej Babiš i proč je Sněmovna v generační krizi.

Poslanec Dominik Feri je na Instagramu rád. Své profily si spravuje sám a tvrdí, že se snaží být autentickým rozcestníkem pro další informace, které by nejen mladé voliče mohly zajímat. I proto během koronavirové krize pravidelně sypal na svůj profil žluté vykřičníky, kterými oznamoval nová vládní opatření.

„Pro velkou část poslanců je pořád klíčové objevit se na pár sekund v televizi nebo protlačit citaci do článku. Hodně kolegů se mě teď ptá na Instagram, ale ještě zajímavější je pro ně podle mě Twitter. Je skvělé, že se tam můžete napřímo pohádat a taky tam jste vy, novináři,“ říká Feri v podcastu Stopáž.

Umí čeští politici sociální sítě používat? „Je na každém, jak k nim chce přistupovat. Vlastní způsob sdílení má Pavel Novotný, svoje funkční vzorce si na sociálních sítích našel i Tomio Okamura. Ostatní se o to začínají snažit – nesporně v tom hraje roli i vnímání síly marketingu Andreje Babiše, který má sítě výborně pořešené.“

Dominika Feriho na Instagramu sleduje 296 tisíc lidí, naprostá většina z nich už má volební právo. „Pnutí mezi generacemi v rámci Sněmovny a vůbec české politiky určitě je. Strany se o mladé voliče nezajímají systematicky, a když začnou stavět agendu i způsoby, jak je oslovit, teprve 8 měsíců před volbami, tak to trochu smrdí,“ dodává nejmladší ústavní činitel v české historii. Během skládání poslaneckého slibu mu bylo 21 let.

Měl na to tehdy? „Na tuhle práci není připravený asi nikdo. V tu dobu jsem určitě nebyl kvalifikovaný z hlediska ústavního práva. Věk jako takový by ale neměl být pro tuhle práci překážkou. Neříkám, že mají ve Sněmovně sedět jen lidé, kterým je třicet. Ale mladí jsou mezi poslanci extrémně podreprezentováni.“

Bude Dominik Feri znovu kandidovat? Dá se politika „zmemovat“? Proč opoziční strany netvoří spolupracující blok? Jaká je budoucnost TOP 09, která by se podle aktuálního modelu STEM nedostala do Sněmovny? Poslechněte si celý díl v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované