Hlavní obsah

Kdo je hejtmanka Jermanová? Bývalá členka ODS, která nemá ráda oponenty

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Středočeská hejtmanka Pokorná Jermanová projevila neortodoxní přístup k využívání služebních vozů.

Reklama

Přetahovaná o informace s úřady, obvinění z novinářské šikany, superb rezervovaný pro manžela. Připomeňte si kauzu komplikovaného vozového parku středočeské hejtmanky Jaroslavy Jermanové, která vygradovala až do osobní roviny.

Článek

Přetahovaná o informace s úřady, obvinění z novinářské šikany, superb rezervovaný pro manžela. Připomeňte si kauzu komplikovaného vozového parku středočeské hejtmanky Jaroslavy Jermanové, která vygradovala až do osobní roviny.

„Nejde o novinářskou práci, ale o šikanu. Vaše dotazy, pane Blažku, vyšly krajský úřad na 400 tisíc korun. To by pokrylo třeba náklady na nadstandardní počítačové vybavení školní učebny v Kolíně, odkud vy ostatně pocházíte.“

Takhle ostře se opřela hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová do reportéra Seznam Zpráv Vojtěcha Blažka na únorové tiskové konferenci. Rozlítilo ji, že stále pátrá po tom, kdo přesně využívá a platí služební auta, které jí kraj dává k dispozici v rámci funkce hejtmanky.

„Nemyslím si, že je to velká kauza, spíš příběh. Paní hejtmanka asi dodnes nepochopila, co je na tom špatně, i když se za to několikrát veřejně omluvila. Články ale vycházejí z faktů, které mi poskytl sám krajský úřad poté, co mi informace několik měsíců odpíral,“ říká Blažek v pořadu Stopáž.

Místopředsedkyně hnutí ANO prakticky věnovala jedno ze svých služebních aut svému manželovi, který jej téměř denně využíval k soukromým účelům, včetně cest do svého kadeřnictví v Benešově nebo na svůj oblíbený fotbal do Prahy. Pod tlakem se Jermanová luxusního superbu vzdala a slíbila, že ho nebude užívat. Nedávno se ale objevily informace, že její nová služební octavie má ve smlouvě s krajem opět garantováno, že ji může využívat i hejtmančin muž – benefit, který je v krajské politice jinak nevídaný.

Vozovým parkem hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové se reportér Seznam Zpráv zabývá už od léta 2018. Jelikož s Blažkem úřad přestal komunikovat, detaily o smlouvách nebo evidenci jízd proto z kraje musel vymáhat pomocí informačního zákona.

„Středočeský kraj mi opakovaně poskytoval jen excelové tabulky, nikoliv bankovní výpisy nebo doklady, které by dokládaly skutečné využívání auta. Takhle jsem se odvolával několikrát a Ministerstvo vnitra mi dalo vždy za pravdu. Kdyby mi kraj dával informace rovnou, a ne až pod hrozbou exekuce ze strany ministerstva, tak by si zmíněné statisíce ušetřil,“ komentuje Blažek informační ping-pong mezi institucemi.

Nejasnosti kolem vozového parku hejtmanky nejsou jedinou kauzou, které se Blažek věnuje. Ve svých článcích zmonitoroval i podivné najímání externích PR služeb pro krajský úřad nebo zadávání zakázek krajské správě silnic.

Jaký je celý kariérní příběh hejtmanky za hnutí ANO? A proč má Středočeský kraj „štěstí“ na výrazné hejtmany i kauzy? Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný pořad, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, glosy. To vše v 20 minutách. Vždy v pátek na Seznam Zprávách v sekci Audio.

Budeme rádi za vaše postřehy, podněty a tipy, které nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované