Hlavní obsah

Pomoc pro Jermanovou. Když neví, co říkala, jsou tu záznamy jejích slibů

Hejtmanka se „manželova“ auta předloni vzdala. Ale zanedlouho dostala od úřadu nové.

Reklama

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová přiznala, že už si nepamatuje, jaké sliby dala veřejnosti v létě 2018. Proč si to tedy nezopakovat v autentických záznamech.

Článek

Předloni v létě Seznam Zprávy zjistily, že manžel středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) se denně vozí jejím služebním autem. Několik dní nato – i pod tlakem premiéra Andreje Babiše – se hejtmanka auta vzdala. A vypověděla smlouvu s krajským úřadem, podle níž směla tehdejší černý superb v pořizovací cenně přes milion korun manželovi půjčovat.

V pondělí však Seznam Zprávy přinesly informaci, že se od té doby mnoho nezměnilo: hejtmanka Pokorná Jermanová dostala v mezidobí jiný služební vůz a v nové smlouvě, která stanoví podmínky užívání, je opět pasáž, jež dovoluje manželovi Pokorné Jermanové auto bez omezení používat.

Hejtmanka hned v pondělí na tiskové konferenci označila článek Seznam Zpráv za lživý.

Co je však ve skutečnosti prokazatelně jinak, než slíbila před rokem a půl? A co naopak splnila?

Auto odstavím na dvůr

Jaroslava Pokorná Jermanová v srpnu 2018, několik dní po sérii článků o automobilu pro manžela, prohlásila ve vysílání Radiožurnálu, že se služebního superbu zbaví.

Hejtmanka tehdy měla (a má dodnes) nárok na dvě auta – jedno s řidičem, druhé bez něj. A právě to bez šoféra si v roce 2018 přivlastnil její manžel. Jezdil s ním například do práce do svého kadeřnictví v Benešově.

V reakci na to, že to Seznam Zprávy napsaly, hejtmanka ve vysílání Radiožurnálu v roce 2018 řekla, že chce mít od téhle kauzy pokoj, a tak nebude druhé auto bez řidiče používat.

„Auto je na dvoře krajského úřadu a v tuhle chvíli se už k tomu nebudu vyjadřovat, protože jsem k tomu všechno řekla,“ uvedla Pokorná Jermanová.

Podívejte se, jak se předloni hejtmanka a její manžel vzdali druhého služebního auta. A jak si to už dnes nepamatují.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Ostatně několik dní předtím mluvil stejně i její manžel. „Moc mě mrzí, že se Jarka kvůli mně dostala do téhle nepříjemné situace. Požádal jsem ji tedy, aby nás auta okamžitě zbavila,“ prohlásil na tiskové konferenci, po níž hned odešel, aby nemusel odpovídat na otázky novinářů.

Dnes je skutečnost taková, že – jak zjistily Seznam Zprávy s pomocí informačního zákona (kraj navíc tyto údaje vydal až pod hrozbou exekuce ze strany Ministerstva vnitra) – hejtmanka loni v únoru dostala od úřadu nové „druhé“ auto bez řidiče – Škodu Octavii Combi. Jaroslava Pokorná Jermanová nyní tvrdí, že si na slib, že druhý vůz využívat nebude, nepamatuje.

„Já nevím, co jsem říkala v té době. Jestli ho (to auto) odstavím,“ řekla v pondělí. Dodala, že druhý automobil potřebuje kvůli funkci šéfky bezpečnostní komise kraje.

Konec smlouvy pro manžela

Předloni v srpnu hejtmanka také slíbila, že ukončí smlouvu s krajským úřadem, která umožňovala, aby manžel auto používal jako vlastní. Mimochodem, tato dohoda byla naprosto ojedinělá: žádný jiný kraj něco takového hejtmankám a hejtmanům neumožňuje.

Jaroslava Pokorná Jermanová to však považovala za běžnou věc. Jako když firma dovolí svému zaměstnanci, aby se autem vozila i jeho partnerka – v případě hejtmanky však za veřejné peníze. Přesto Jaroslava Pokorná Jermanová po aféře 2018 slíbila, že smlouva umožňující používat služební vůz manželovi zanikne.

„Smlouvu jsem ukončila,“ uvedla v srpnu roku 2018 na Radiožurnálu.

Video z pondělní tiskové konference: Proč smí hejtmančino služební auto dál řídit manžel?Video: Středočeský kraj, Seznam Zprávy

Když však loni v únoru dostala od kraje zmíněnou novou octavii, podepsala smlouvu s podmínkami používání – a znovu je v této aktuální dohodě možnost, aby manžel vůz řídil, jak se mu zachce.

„To není nic nadstandardního, je to v rámci interní směrnice kraje,“ řekla hejtmanka v pondělí na dotaz Seznam Zpráv, proč ve smlouvě zůstalo svolení s manželovými jízdami.

Je třeba v této souvislosti zmínit dvě věci: že nyní nejsou žádné důkazy o tom, že by hejtmančin manžel opět s touto krajskou octavií jezdil. A hejtmanka uvedla, že ji rozhodně neřídí.

Jaroslava Pokorná Jermanová navíc nezmínila důležitou věc – její hejtmanští předchůdci ve středních Čechách takový benefit pro manžela či manželku ve smlouvách neměli. Do smlouvy se poprvé dostal až po nástupu Pokorné Jermanové v roce 2017.

Aby byla inventura slibů z roku 2018 úplná – hejtmanka po propuknutí kauzy s autem pro manžela řekla, že jí služební vůz za takové problémy nestojí. A že si s manželem koupí vlastní rodinné auto.

To, jak dnes tvrdí, splnila: Jakub Pokorný si podle své manželky pořídil auto na leasing.

Reklama

Doporučované