Hlavní obsah

Hejtmanka nastoupila a změnila pravidla. Tak, aby ve služebním autě mohl jezdit i manžel

Foto: Vojtěch Blažek

Jaroslava Pokorná Jermanová – jediná hejtmanka Středočeského kraje, která mohla podle smlouvy přenechat služební auto manželovi.

Reklama

Seznam získal smlouvy, které jasně dokazují: Žádný jiný středočeský hejtman nesměl přenechat služební auto svému partnerovi. Až Pokorná Jermanová (ANO) mohla. Podle smlouvy, kterou jí někdo napsal na míru.

Článek

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová – jak v srpnu zjistil Seznam – dala k dispozici jedno ze svých služebních aut manželovi, který s ním běžně jezdil například do práce.

Byl to normální benefit – a navíc to dovolovala smlouva s úřadem, opakuje hejtmanka.

Ale teď je černé na bílém, že krajský úřad tenhle „benefit“ vytvořil na klíč přímo pro Pokornou Jermanovou. Nikdy předtím, jak ukazují dřívější smlouvy, úřad hejtmanům nedovoloval, aby si manžel nebo manželka vůz pořízený z veřejných peněz fakticky přivlastnili.

„Uživatel je povinen užívat vozidlo osobně a není oprávněn přenechat jeho řízení jiným osobám, s výjimkou mimořádných okolností spočívajících v ohrožení života nebo zdraví jeho nebo jiných osob, nebo možnosti prodlení a za předpokladu účasti uživatele při této jízdě,“ stojí shodně ve smlouvách, které v minulosti podepsali sociálnědemokratičtí hejtmani David Rath, Josef Řihák, Miloš Petera a hejtmanka za ČSSD Zuzana Moravčíková.

Neboli: za volant smí i někdo jiný, ale jen mimořádných okolností. A hejtman musí být v autě také. Smlouvy si Seznam vyžádal podle informačního zákona.

Zatímco aktuální dohoda Pokorné Jermanové z letošního dubna o používání auta už říká: „Uživatel smí zapůjčit přidělené vozidlo rodinným příslušníkům (manžel/manželka, registrovaný partner, popř. druh/družka).“

Černý superb v pořizovací hodnotě milion korun skutečně kadeřník Jakub Pokorný využíval, jako by bylo jeho: skoro každý den k cestám do svého podniku v Benešově, kam to má z domova dva a půl kilometru. Jindy zase s kamarády do Prahy na utkání své oblíbené fotbalové Slavie.

Pro upřesnění – hejtmanka má k dispozici od úřadu dvě auta. Jedno s řidičem, druhé bez něj. A právě tenhle druhý dvoulitrový superb s automatickou převodovkou a pohonem na všechna čtyři kola měl manžel Pokorný jako zmíněný „bonus“ k funkci své ženy.

Exhejtman Rath nebo bývalá hejtmanka Moravčíková Seznamu potvrdili, že si druhé auto řídili sami. Rath prý vždy, Moravčíková sice uznává, že občas nechala řídit manžela, ale skutečně prý jen výjimečně, když potřebovala někam odvézt a bylo jí hloupé volat si domů do Kutné Hory řidiče z pražského sídla kraje. „Bylo to třeba na akce tady u nás v okolí,“ říká dnes Moravčíková.

Hejtmančin manžel ušetří cestou do práce jen pár minut.Video: Vojtěch Blažek

V případě Pokorné Jermanové a jejího manžela zůstává nevysvětlená klíčová věc: Kdo tedy do smlouvy zakomponoval, že kadeřník Pokorný smí auto bez omezení používat? Při pohledu na dřívější dohody je jasné, že úřad zkrátka vždycky jen s novým hejtmanem prakticky zkopíroval starou smlouvu – pouze vyměnil jména. Dohody bývalých hejtmanů s úřadem jsou tak až na pár drobností totožné.

Byla to tedy sama hejtmanka, kdo si prosadil nadstandardní výhodu? Takovou – jak ukázal průzkum Seznamu mezi všemi kraji – nemá žádná hejtmanská rodina v Česku?

Pokorná Jermanová se Seznamem nekomunikuje, na opakované telefonáty a žádosti přes SMSky o vyjádření nereaguje. Stejně tak její mluvčí tvrdí, že hejtmanka k případu řekla vše.

Když na něj Seznam poprvé upozornil, vydala písemné prohlášení, v němž sice využívání auta hájí, ale na tuhle otázku neodpovídá.

„Skutečně nemám co skrývat a na rovinu říkám, že vůz, který mi byl poskytnut krajským úřadem jako benefit, stejně jako tomu bývá ve státní i soukromé sféře, využíváme s manželem skoro denně. A je hned pro oba dva účely najednou – k mým služebním cestám po kraji v době víkendů, kdy si řídím sama, nebo mi dělá řidiče manžel, a samozřejmě i k soukromým účelům. Vše v souladu s dikcí uzavřené smlouvy, která jasně uvádí, že tento vůz mohu zapůjčit i manželovi,“ napsala tehdy hejtmanka.

Pod smlouvou je podepsaný ředitel úřadu Jiří Holub. Seznamu se s ním nepodařilo spojit, tiskový odbor úřadu už ale dříve, jak ostatně zaznělo, prohlásil, že na další otázky odpovídat nebude.

Přestože Jermanová Pokorná říká, že na poskytnutí superbu manželovi nevidí nic divného (protože své role v manželství mají rozdělené: ona se věnuje kariéře a on rodině, a tedy jí zajišťuje nezbytný servis), zbavila se auta dva týdny poté, co Seznam zmapoval jízdy jejího manžela.

Kritizoval ji totiž i stranický šéf Andrej Babiš. Nejen za to, jak nakládala s krajským vozem. Ale také za dnes už velmi známou tiskovou konferenci, na které Pokorná Jermanová k případu neřekla ani slovo. Nechala mluvit manžela, který nejistě z papíru přečetl prohlášení, že se auta vzdává. „Garantuji vám, že už se žádného předmětu Středočeského kraje ani nedotknu. Kromě své manželky,” řekl.

Tisková koneference Jaroslavy Pokorné Jermanové a jejího manžela Jakuba Pokorného.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Pokorný také uvedl, že si soukromé jízdy – a tedy i ty jeho – hejtmanka platí. Spočítal, že to od dubna letošního roku, kdy automobil dostal do užívání, činilo 29 826 korun. Plus 3719 korun měsíčně za používání auta k soukromým účelům. Což je jedno procento z pořizovací ceny auta, o které se hejtmance zvedá daňový základ.

Seznam ovšem zjistil, že už celý loňský rok měl Pokorný k dispozici také krajské auto. Škodu Kodiaq, kterou úřadu zapůjčila mladoboleslavská automobilka. Kolik s kodiaqem najel a kolik zaplatil za provoz, Pokorný nechce upřesnit. Přestože v podmínkách zapůjčení auta jasně stojí, že kraj musí zapisovat ujeté kilometry. Kraj rovněž tají, kolik Pokorný najel se superbem.

Reklama

Doporučované