Hlavní obsah

Babiš podvod s Čapím hnízdem řídil, tvrdí policisté. Tvrdý důkaz neukázali

Čapí hnízdo: Policie žádá o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Co napsala do žádosti?Video: Lucie Stuchlíková, Vojtěch Blažek

 

Reklama

Buď si policisté hlavní důkaz proti Babišovi nechávají v rukávu, nebo ho nemají. Každopádně poslancům, kteří dnes zasedli kvůli zbavení imunity Babiše i Faltýnka, ho vyšetřovatelé nepředložili.

Článek

Policie na tomhle tvrzení vystavěla velkou část svého obvinění kvůli dotaci pro Čapí hnízdo: Šéf hnutí ANO Andrej Babiš měl být mozkem celého - údajného - dotačního podvodu.

Protože na jeho popud a s jeho vědomím, tvrdí detektivové, vznikla naoko malá firma, která dostala 50 milionů evropských peněz určených pro začínající podniky.

Jenže do žádosti o zbavení imunity, kterou potřebují pro Babišovo stíhání, vyšetřovatelé podle informací Seznamu nevepsali žádný tvrdý důkaz, který Babišovu klíčovou roli v celém příběhu potvrzuje.

Imunitní výbor Sněmovny se v pátek kvůli návrhu na Babišovo stíhání sešel, žádné stanovisko však nepřijal. Místo toho jednání přerušil a pozval si jak Babiše, tak Jaroslava Faltýnka, šéfa klubu poslanců ANO, který se měl na dotačním podvodu podílet, na další zasedání. Chce slyšet jejich pohled na věc. Dostavit by se měli ve středu 30. srpna.

Co říkají poslanci ANO k žádosti o zbavení imunity svých stranických špiček?

Pokud jde o policejní žádost o zbavení imunity: Je možné, že policisté si nechávají některé důležité dokumenty v záloze. Takové, které mohou ukázat, že Babiš o všem věděl.

Předseda ANO stále opakuje, že Čapí hnízdo bylo projektem jeho dětí. V minulosti ale tvrdil, že o jeho majitelích nic nevěděli - nejprve to byli „nějací advokáti”, potom neznámí vlastníci.

V souvislostech:

Teprve loni pod tlakem Babiš uvedl, že anonymními akcionáři z roku 2008, kdy Čapí hnízdo žádalo o dotaci, byli jeho děti a bratr jeho manželky Moniky.

A právě na tomhle může - i bez přímého důkazu - policie teoreticky stavět obvinění Babiše jakožto hlavního pachatele. Bylo by totiž zvláštní, kdyby jako majitel Agrofertu o převodech akcií zastírajících podle vyšetřovatelů skutečného vlastníka rekreačního resortu nevěděl. Navíc když sám Babiš podepsal smlouvu, jíž Agrofert ručil Čapímu hnízdu za 350milionový úvěr od banky.

Jestli se případ dostane k soudu, což zatím vůbec není jisté, mohou Babiš s Faltýnkem dostat až 10 let vězení. Nadto se policisté zajímají také o roli dalších lidí z Babišova okolí: o jeho manželku Moniku Babišovou, dceru Adrianu Bobekovou a švagra Martina Herodese. A rovněž o manažery firem v rámci Agrofertu, kteří se na vzniku Čapího hnízda podíleli.

Studio Seznam Zprávy k případu Čapí hnízdo. Kamery máme ve Sněmovně i na Zlínsku, kde pokračuje kampaň šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované