Hlavní obsah
Online

Babiš bude na jednání o dotacích posílat zástupce. Myslí si, že to stačí

Tisková konference po jednání vládyVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Střet zájmů premiéra Andreje Babiše se stal jedním z témat pondělního jednání vlády. Babiš odepsal eurokomisaři pro rozpočet Oettingerovi, že odstoupí z čela Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nebude účastnit jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIP). Vláda schválila návrh novely zákona o podpoře regionálního rozvoje, která umožní, aby radě předsedal i jiný člen vlády než premiér.

Babiš v pondělí informoval dopisem evropského komisaře pro rozpočet Günthera Oettingera, že s okamžitou platností odstoupil z vedení vládní Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy. Novinářům řekl, že z výčtu možností, které mu dal Oettinger na výběr, aby se vyvaroval pochybností o střetu zájmů kvůli dotacím pro Agrofert, vyhověl té třetí. Ta premiérovi nabízela, aby se zdržel účasti na rozhodnutích souvisejících s údajným střetem zájmů. Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy je poradním orgánem vlády.

O možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli jeho bývalému holdingu Agrofert jednal minulý týden Evropský parlament. Po zprávách, že Evropská komise nebude do vyjasnění situace vyplácet Agrofertu dotace, Ministerstvo financí uvedlo, že nebude komisi zasílat žádosti o platby spojené s Agrofertem. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) poté řekl, že Ministerstvo financí bude v pondělí o situaci informovat vládu.

Evropský parlament ve čtvrtek přijal rezoluci, v níž vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Europoslanci požadují mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude přijímat české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert. Ministerstvo financí oznámilo, že nebude komisi takové žádosti posílat.

  • Dnešní krok řešení nepřinesl, tweetuje Bartoš

  • Babiš odepsal Oettingerovi, že skončí v čele poradního orgánu vlády pro dotace

    Premiér Andrej Babiš dnes informoval dopisem evropského komisaře pro rozpočet Günthera Oettingera, že s okamžitou platností odstoupil z vedení vládní Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy. Novinářům řekl, že z výčtu možností, které mu dal Oettinger na výběr, aby se vyvaroval pochybností o střetu zájmů kvůli dotacím pro Agrofert, vyhověl té třetí. Ta premiérovi nabízela, aby se zdržel účasti na rozhodnutích souvisejících s údajným střetem zájmů. Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy je poradním orgánem vlády, podle zákona v jejím čele stojí premiér.

  • Pospíšil: Na Babišově střetu zájmů se nic nemění

    V podobném duchu se vyjádřil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Vláda sice schválila, že premiér nebude muset předsedat radě pro evropské fondy, ale to na jeho střetu zájmů nic nemění. Rada je totiž pouze poradním orgánem vlády, takže vláda je ta, kdo má v dotacích poslední slovo. Pokud se ale jedná o první z řady kroků, je to dobrý start,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

  • Babišův odchod z čela rady pro fondy EU střet zájmů nevyřeší, tvrdí TI

    Rozhodnutí, že premiér Andrej Babiš (ANO) nebude předsedat Radě pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF), nevyřeší podle organizace Transparency International problém s jeho střetem zájmů kvůli dotacím pro holding Agrofert. „Rada je pouze poradním orgánem vlády, takže ve výsledku o všem stejně rozhoduje vláda, ve které Andrej Babiš ale stále figuruje. Problém střetu zájmů Andreje Babiše se tím tedy vůbec neřeší,“ napsal ČTK Petr Leyer z Transparency International. „Andrej Babiš by měl tedy předmětný střet řešit spíše z hlediska podnikatele (omezení dotací pro Agrofert), nikoliv vzdáním se politických (a v tomto případě navíc nikoliv významných) pozic,“ doplnil.

  • Europoslanec za STAN Polčák komentuje Babišův krok

  • Babiš nebude předsedat Radě pro Evropské strukturální a investiční fondy

    Premiér Andrej Babiš (ANO) se nebude účastnit jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIP). Vláda dnes schválila návrh novely zákona o podpoře regionálního rozvoje, která umožní, aby radě předsedal i jiný člen vlády než premiér.

    Dokument uvádí, že předseda vlády se jednání rady nebude účastnit, dokud novela nebude schválena. „Po nabytí účinnosti předloženého zákona rozhodne vláda svým usnesením – formou nového znění Statutu rady – který z členů vlády (tzn. již nikoli její předseda) bude stát v čele rady,“ uvádí předkládací zpráva. Nyní může radě podle zákona předsedat pouze premiér.

  • Eurokomisař pro rozpočet Babišovi doporučil zbavit se střetu zájmů

    Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger doporučil českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) tři způsoby, jakými by se mohl zbavit střetu zájmů v souvislosti s koncernem Agrofert. Měl by buď zpřetrhat své vazby i vazby své rodiny na holding, zajistit, aby Agrofert přestal přijímat dotace z evropských fondů, nebo se zdržet účasti na některých rozhodnutích.

    Více najdete ve článku:

  • Žádné další peníze Agrofertu. Výroky europoslanců na účet českého premiéra

    Výběr z projevů europoslanců na slyšení o střetu zájmů českého premiéra.Video: Seznam Zprávy

  • Příchod ministrů

    Příchod ministrů na pondělní jednání vlády.Video: Zuzana Černá

Reklama

Hlavní zprávy