Hlavní obsah

Babiš říká, že maká, ale odbory nevěří. Svolaly akci kvůli „nečinnosti premiéra“

Babiš, že maká? Středula mu nevěří. A ministr Vojtěch si podle něj „dělá z lidí srandu“.Video: Seznam

 

Reklama

„Pracujeme poctivě, přidání si zasloužíme!“ stojí na pozvánce na akci, kterou odbory svolaly na úterý 12. června.

Článek

Největší odborová centrála - ČMKOS - svolává na příští úterý akci kvůli neplněným slibům, které dal premiér Andrej Babiš v souvislosti se zvyšováním mezd.

„Protestní mítink proti nečinnosti premiéra k naší výzvě jednat o zvýšení platů ve veřejných službách a správě na rok 2019,“ píše se na plakátu, který k účasti na mítinku vyzývá.

V sídle odborářů na pražském Žižkově se sejdou v úterý ráno všichni zástupci odborů, které sdružuje Českomoravská konfederace odborových svazů. Odborářům podle informací Seznamu vadí, že zatímco růst mezd v oblasti školství nebo zdravotnictví už je v řešení, navýšení ve veřejné sféře a službách nikoliv. Přitom jde o zhruba 400 000 zaměstnanců, a to jak úředníků, tak třeba policistů či hasičů.

Odbory svolaly protestní mítink.

Podle odborářů navrhuje ministryně financí v demisi Alena Schillerová růst mezd u zmiňovaných profesí o šest procent. Odboráři by ale chtěli navýšení o 10 procent.

Na úterní akci pozval šéf odborářů Josef Středula i designovaného premiéra Andreje Babiše. Ten ale podle informací Seznamu pozvánku odmítl s tím, že „nechce jednat pod tlakem“. S odbory chce téma řešit na tripartitě, která se koná o den později.

Reklama

Doporučované