Hlavní obsah

Babiš se vložil do výběrů testů pro děti. Žádá po Hamáčkovi vysvětlení

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš.

Reklama

Premiér Andrej Babiš chce vysvětlení po ministru Janu Hamáčkovi, proč vybral ve stamilionovém tendru na antigenní testování firmu, která nesplnila nastavené podmínky.

Článek

Ministerstvo vnitra v pátek rozhodlo a oznámilo, že antigenní testy pro testování ve školách bude dodávat firma Tardigrad International Consulting. Jedná se o čínské testy Lepu, kterými se vzorky odebírají z kraje nosu.

Jde o zakázku, kterou stát vypsal vzhledem k nouzovému stavu neveřejně. Možné dodavatele antigenních testů jednoduše vytipoval.

Firma však podle zjištění Seznam Zpráv nesplnila podmínky soutěže. Ministerstvo vnitra požadovalo dodávku minimálně 914 680 kusů testovacích sad, a to nejpozději do 25. února. Tardigrad International Consulting to ale nezaručila.

Premiér Andrej Babiš Seznam Zprávám řekl, že chce vysvětlení po ministru vnitra Janu Hamáčkovi, proč vybral firmu, která podle zadávací dokumentace nesplnila podmínky soutěže.

„Pan ministr Hamáček to bude muset vysvětlit. Různé firmy se mi nyní ozývají a posílají mi kritiku na samotný výběr dodavatele antigenních testů včetně toho, že jde o neznámou poradenskou společnost bez dohledatelné historie,“ řekl Seznam Zprávám premiér Andrej Babiš.

„Vyhrála firma, kterou vybrala komise složená ze zástupců Ministerstva vnitra, Ministerstva školství a Ministerstva zdravotnictví,“ reagoval pro Seznam Zprávy na premiérova slova ministr Hamáček.

Firma státu dodá testy v ceně 65 korun za kus včetně dopravy. Prvních 800 tisíc testů do Česka dorazí až 28. února, ačkoliv podmínky soutěže stanovily dodání testů o tři dny dříve.

Stát zaplatí o 40 milionů více

„Celkem jsme obdrželi devět nabídek, které posoudila komise z hlediska ceny a schopnosti dodat požadované množství. Jediná firma nabídla kompetitivní cenu a schopnost dodávek v požadovaném čase,“ řekl Jan Hamáček. Podle něj by žádná z firem státu dříve testy než na konci února nedodala.

Jenže jak Seznam Zprávy upozornily, tendru se účastnila firma Chironax, která nejenže garantovala požadovanou dodávku testů v termínu podle výzvy Ministerstva vnitra, ale nabídla i lepší cenu – jeden test včetně dopravy za 53,90 koruny. V minulosti tuto firmu kontrola nařízená exministrem Adamem Vojtěchem spojovala s obchody obviněného lobbisty Tomáše Horáčka.

Ministerstvo tak zaplatí za jeden naprosto identický test o jedenáct korun více a při dodávce 3,6 milionů testů zaplatí o 40 milionů více.

Podle zástupců společnosti tak Ministerstvo vnitra porušilo nastavené podmínky. „Podotýkáme, že Vámi vybraný dodavatel nemá do této chvíle potvrzenou kapacitu na dodávku testů od výrobce a nebude schopen dodávku zajistit včas, neboť kvótu na uvedené množství od výrobce nedostane a dostat nemůže. Naopak, tato neznámá poradenská společnost bez dohledatelné historie kontaktovala čínského výrobce LEPU MEDICAL poprvé 19.2.2021 v 8:33 českého času,“ napsala společnost ministrovi vnitra po oznámení výsledků.

Vysvětlení Hamáčkova výběru kromě premiéra požadují také Piráti.

„Pan Hamáček je povinen se této kauze postavit čelem a vysvětlit, proč nebyla vybrána firma, která nabízí ty samé testy levněji a byla by schopna zajistit dříve jejich dodání,“ napsal Seznam Zprávám pirátský poslanec Lukáš Bartoň. Podle něj musí být dodavatel vybrán zcela transparentně.

Nezveřejněné účetní uzávěrky

Společnost Tardigrad International Consulting vznikla v roce 2016. Společnost v obchodním rejstříku kromě notářského zápisu z roku 2016 nezveřejnila nic - účetní uzávěrky ani žádné další dokumenty. Základní kapitál společnosti činí jeden tisíc korun.

Podle registru smluv navíc na trhu dosud zdravotnický materiál neprodávala a jako předmět podnikání u společnosti stojí: pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor.

„Divím se, že vysoutěžený dodavatel antigenních testů nemá ve sbírce listin zveřejněné žádné účetní závěrky, ačkoliv mu to ukládá zákon, a není tak možné zjistit ani jeho finanční kondici,“ doplnil Bartoň.

Proces výběru dodavatele provázely otázky už od počátku. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) pouze vysvětlil, proč byla vybrána metoda výtěrem z okraje nosu. „Rozhodli jsme se pro rakouský model antigenních testů z přední části nosu, mimo jiné proto, že u testů pro kloktání nebo testů ze slin může vznikat infekční aerosol,“ zdůvodnil Blatný.

U kloktacích nebo slinných testů by ale bylo možné toto eliminovat, pokud by se odběry prováděly doma před odchodem do školy. Tenhle systém už některé školy v Česku pilotně zkoušejí.

Nehledě na to, že i u štětičky v nose existuje riziko šíření aerosolu. Děti bude totiž lechtání v nose nevyhnutelně nutit ke kýchání, což je rovněž rizikem pro šíření nákazy ve třídě.

Zatímco výběr metody rezort zdravotnictví alespoň částečně obhájil, naopak není vůbec jasné, na základě jakých podmínek byli vytipováni dodavatelé a konkrétní testy.

Reklama

Doporučované