Hlavní obsah

Komunisté řekli třetí ne Babišovi. Ten jednal i s Okamurou

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Vojtěch Filip.

Reklama

aktualizováno •

KSČM ani v úterý neřekla, zda ve středu podpoří návrh státního rozpočtu. Premiér Babiš jednal i s SPD, zatím hlasy pro rozpočet nemá.

Článek

Komunisté trvají na tom, že pokud mají pro rozpočet hlasovat, musí vláda škrtnout deset miliard korun armádě. Ty chtějí přesunout na boj s epidemií.

Premiér Andrej Babiš se s komunisty během úterý sešel opakovaně, nicméně je nepřesvědčil. Jednání budou pokračovat i ve středu, tedy v den, kdy se o rozpočtu má ve Sněmovně hlasovat.

První schůzka proběhla hned ráno, kdy se premiér společně s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) sešel s šéfem KSČM Vojtěchem Filipem a předsedkyní rozpočtového výboru Miloslavou Vostrou (KSČM). Příslib komunistických hlasů ale nedostali.

„Otázka přístupu ke státnímu rozpočtu byla v tuto chvíli na našem poslaneckém klubu přerušena. Sejdeme se k tomuto návrhu opět v podvečerních hodinách, abychom si řekli konečné stanovisko,“ řekla k tomu komunistická poslankyně.

Hlasovat pro rozpočet, pokud nebudou splněny podmínky strany, komunistům zakazuje dřívější stanovisko výkonného výboru.

V úterý odpoledne hlasoval o tom, jak se k rozpočtu postavit, i ústřední výbor komunistů, což je nejvyšší orgán strany mezi sjezdy a jediný, kdo mohl původní rozhodnutí změnit. I on však řekl, že komunisté bez splnění svých podmínek nemají pro rozpočet hlasovat. „Dvě třetiny členů řekly, že nemáme pro rozpočet hlasovat, pokud nedojde k přesunu 10 miliard z armádního rozpočtu určených na nákup zbraní,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda strany Petr Šimůnek.

V úterý v podvečer se ještě nad strategií komunistů ve Sněmovně sešel s premiérem a ministryní financí poslanecký klub KSČM. „Pan premiér požádal, abychom si tam nějaké věci ujasnili,“ avizovala během dne Vostrá. Ani toto jednání nebylo pro Babiše úspěšné. „Řekl jsem jim, že musíme respektovat rozhodnutí ústředního výboru a nemůžeme ustoupit,“ řekl po jednání komunistických poslanců Vojtěch Filip. „Vzali si čas na poradu, pokračovat budeme ve středu,“ dodal Filip.

Usnesení stranického vedení je pro komunistické poslance doporučující, nicméně komunisté jsou strana, kde se dbá na řád a stranickou hierarchii.

Komunističtí poslanci pak uvažují i o kličce, jak se s usnesením svého vedení vypořádat a zároveň rozpočet „pustit“ – přijaté doporučení jim totiž nezapovídá usnadnit přijetí rozpočtu tím, že na hlasování opustí sál a tím sníží počet hlasů, které jsou potřeba k jeho odhlasování.

SPD rozpočet nepodpoří

Pro vládu je podpora komunistů klíčová. Pokud rozpočet nepodpoří, hrozí rozpočtové provizorium. Premiér totiž nemůže počítat s hlasy opozice, a že rozpočet nepodpoří, tvrdí i SPD Tomia Okamury.

Samotný odchod komunistů ze sálu pak není samospásný, Andrej Babiš by musel sehnat jeden hlas, jenž bude hlasovat s vládou, nebo dva poslance, kteří odejdou s komunisty.

Odchod z jednacího sálu ovšem odmítli již v úterý dopoledne lidovci, pro Seznam Zprávy aktivní hlasování poslanců ODS proti rozpočtu potvrdil i předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Ve sněmovních kuloárech se pak během úterý často zmiňovalo, že potřebné hlasy by v nějaké formě mohli přidat poslanci za SPD Tomia Okamury. Ten Seznam Zprávám potvrdil, že se v úterý s Andrejem Babišem nad možností podpory rozpočtu sešel, ale nedohodli se. „Budeme aktivně hlasovat proti rozpočtu, nikam neodejdeme,“ uvedl s tím, že může garantovat hlasy všech poslanců ve svém klubu.

Okamura stejně jako komunisté totiž požaduje podporu pro své pozměňovací návrhy a ani jemu nechce Andrej Babiš ustoupit.

Babiš s komunisty jednal už dříve, podporu ale nezískal. V pátek neúspěšně vyjednávala také ministryně financí. Jak již dříve napsaly Seznam Zprávy, komunisté nabídli ministryni kompromis. „Spočíval v záruce, že deset miliard půjde do oblasti civilní obrany, záchranné techniky, na nezbytné opravy a zakázky půjdou českým firmám,“ uvedl komunistický poslanec Stanislav Grospič.

Podle šéfa strany Filipa tak chtěli docílit toho, aby se peníze použily v armádě v boji s covidem-19, a nikoli na armádní nákupy, přičemž peníze – až deset miliard – by na to armáda čerpala z vládní rozpočtové rezervy. Podle informací Seznam Zpráv toto řešení vzešlo z jednání šéfa komunistů na Hradě.

Reklama

Doporučované