Hlavní obsah

Komunisté drží vládu pod krkem. Rozpočet nepodpoříme, řekli Schillerové

Foto: Profimedia.cz

Ministryně Schillerová nepřesvědčila komunisty, aby zvedli ruku pro rozpočet na rok 2021.

Reklama

aktualizováno •

Ministryně financí za ANO Alena Schillerová nepřesvědčila komunisty, aby hlasovali pro rozpočet na rok 2021. Ti tak dál trvají na škrtech v rezortu obrany.

Článek

Seznam Zprávám to potvrdila Miloslava Vostrá, předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru. „Ano, v případě, že nebudou schváleny všechny naše požadavky, doporučíme Výkonnému výboru poslaneckého klubu, aby státní rozpočet na rok 2021 nepodpořil,“ řekla Seznam Zprávám Vostrá.

Informaci potvrdil Seznam Zprávám také místopředseda strany Stanislav Grospič. I mluvčí komunistické strany Helena Grofová Seznam Zprávám napsala: „Komunisté rozpočet nepodpoří.“

Ministryně Schillerová tak komunisty na pátečním jednání nepřesvědčila. Komunisté své hlasy podmiňovali snížením výdajů na obranu o deset miliard korun. O požadavku opakovaně jednal jejich předseda Vojtěch Filip jak s ministrem obrany Lubomírem Metnarem, tak premiérem Andrejem Babišem a opakovaně neúspěšně.

Kompromis komunistů

Tentokrát ale komunisté podle Grospiče nabídli ministryni kompromis. „Spočíval v záruce, že deset miliard půjde do oblasti civilní obrany, záchranné techniky, na nezbytné opravy a zakázky půjdou českým firmám,“ řekl Seznam Zprávám Grospič.

Podle šéfa strany Filipa tak chtěli docílit toho, aby se peníze použily v armádě v boji s covidem, a nikoli na armádní nákupy, přičemž peníze – až deset miliard – by na to armáda čerpala z vládní rozpočtové rezervy. Podle informací Seznam Zpráv toto řešení vzešlo z úterního jednání šéfa komunistů na Hradě.

„Armáda tak pomůže zdravotníkům, sociálnímu systému v řešení pandemie covidu, než aby udělala nákupy,“ uvedl po jednání s ministryní Filip.

Podle něj komunisté počítají s tím, že stát bude začátkem příštího roku hospodařit v rozpočtovém provizoriu. To bude mít podle Schillerové celospolečenský dopad.

„Omezí se tak investice a rozpočtové provizorium prohlubuje hospodářskou krizi a ten problém by dopadl i na samosprávy. Byl by to dopad celospolečenský,“ reagovala na slova předsedy Schillerová. Ještě před jednáním ale říkala novinářům, že se rozpočtového provizoria nebojí.

„Měl přijet Metnar"

Šéf komunistů se po jednání také nechal slyšet, že místo ministryně financí by raději uvítal jednání s ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO).

Filip je připraven se s Metnarem sejít, a to i bez zprostředkování prezidentem Milošem Zemanem, jak hlava státu nabídla. Předseda KSČM zdůraznil, že Metnar názor komunistů nezmění. „Ale mohl by změnit názor on.“

Metnar se ale nechal slyšet už v pondělím rozhovoru pro MF Dnes, kde pohrozil, že složí funkci, pokud na škrty opravdu dojde.

Schůzka zatím podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka není zařazena na program prezidenta. „Jasněji ale bude počátkem příštího týdne,“ napsal Ovčáček Seznam Zprávám. Na dotaz, jak na nesouhlas komunistů nahlíží, pouze uvedl: „Pan prezident nebude u tak zásadního tématu vysílat vzkazy prostřednictvím médií.“

SPD: Návrh nepodpoříme

Premiér Babiš tak pět dní před konečným schvalováním rozpočtu ve Sněmovně nemá jistou většinu, vedle hnutí ANO pro něj slíbili hlasovat zatím jen socialisté, celkově tak může počítat s 92 hlasy.

I když ministryně komunisty v pátek nepřesvědčila, vyjednávání i s jinými stranami není podle ní konce.

„Jednání na podpoře státního rozpočtu na příští rok stále probíhají. Není pochyb, že Česká republika potřebuje stabilitu, kterou předkládaný návrh rozpočtu s rekordními investicemi přináší,“ napsala Schillerová Seznam Zprávám.

Vláda premiéra ale nemůže počítat ani s hlasy SPD. „Hnutí SPD návrh státního rozpočtu jako celek nepodpoří. Prosazujeme a podporujeme zrušení superhrubé mzdy, zvýšení slevy na poplatníka, snížení daní občanům, valorizaci důchodů a zavedení zdanění nadnárodních korporací,“ napsal Seznam Zprávám Tomio Okamura.

Podle šéfa sněmovního klubu SPD Radima Fialy straně vadí hlavně zbrojní zakázky. „Také nám vadí podpora solárníků a bobtnání státní správy, ministerstva se nesnaží nikde šetřit a veškeré dluhy se shodí na covid,“ napsal Seznam Zprávám Fiala.

Seznam Zprávy se proto zeptaly premiéra, zda hodlá návrh státního rozpočtu v lednu měnit, aby měl ve Sněmovně jistou většinu. „Neplánujeme,“ reagoval na dotaz Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované