Hlavní obsah

Babiš: Hamáček slíbil, že ČSSD rozpočet podpoří

Foto: ČTK, ČTK

Jan Hamáček a Andrej Babiš.

Reklama

Premiér jen obtížně shání podporu pro návrh státního rozpočtu na příští rok. V rozpočtovém výboru nebyla pro ani koaliční ČSSD, podle Babiše ale rozpočet nakonec podpoří.

Článek

Předseda ČSSD Jan Hamáček slíbil, že sociální demokraté rozpočet na příští rok ve Sněmovně podpoří. Uvedl to premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Blesk. Předpokládá, že Hamáček slib dodrží.

Premiér navíc chce, aby poslanci ČSSD nepodávali k rozpočtu pozměňovací návrhy. „Je nestandardní, když dvě vládní strany schválí rozpočet, aby jejich poslanci něco navrhovali,“ uvedl premiér.

Na jednání sněmovního rozpočtového výboru přitom sociální demokraté pro rozpočet ruce nezvedli. Navrhovali tři pozměňovací návrhy, z nichž ani jeden neprošel. Pro to, aby výbor Sněmovně doporučil schválení rozpočtu, hlasovali jen zástupci vládního hnutí ANO.

Situaci kolem rozpočtu měla ve čtvrtek řešit koaliční rada, ta ale byla zrušena. Potkat by se měl pouze premiér s vicepremiérem. Podle Hamáčka Babiš preferuje jednání mezi čtyřma očima.

Ani s podporou ČSSD nemá premiér dost hlasů na schválení rozpočtu. KSČM předlohu podpořit nechce, protože Babiš nepřistoupil na jí navrhované škrty v rozpočtu Ministerstva obrany. Komunisté předpokládají, že s nimi premiér a ministryně financí Alena Schillerová budou o jejich požadavcích ještě jednat.

Podle některých poslanců z rozpočtového výboru je problematické doporučit schválení rozpočtu ve chvíli, kdy ještě není jasné, jaký daňový balíček bude nakonec platit od ledna. Sněmovna schválila zrušení superhrubé mzdy a snížení daně na 15 procent, stejně jako zvýšení daňové slevy na poplatníka.

Předloha ale patrně dozná značných změn v Senátu, kde se sešlo už několik různých návrhů. Strany navrhují rozpětí daně od 15 do 19 procent, neshodnou se ani na výši slevy, ani na kompenzacích pro samosprávy.

Základní údaje rozpočtu, jako jsou příjmy, výdaje nebo schodek, už poslanci po prvním čtení nemůžou měnit. Můžou jen navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu. Vkládat návrhy do systému můžou až do příští středy, kdy se uskuteční druhé čtení rozpočtu.

Vláda poslancům předložila rozpočet s navrhovaným schodkem 320 miliard korun. Ten však může v průběhu roku vzrůst právě kvůli chystanému daňovému balíčku.

Reklama

Doporučované