Hlavní obsah

15, 16, 17 nebo 19 procent. Do chaosu kolem změny daní nově přispěli i Piráti

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Reklama

Daňový balíček, který mají projednat v prosinci senátoři, má novou variantu. Přišli s ní Piráti. Po 15 procentech Andreje Babiše a 16 procentech ODS navrhují daň z příjmů ve výši 17 procent.

Článek

Senát má na stole další návrh na změnu daňového balíčku. Se svým nápadem, jak zdanit práci po zrušení superhrubé mzdy, přispěchali Piráti. Vlastní návrhy, jak si poradit s nepovedeným balíčkem, který minulý týden prošel Poslaneckou sněmovnou, senátorům představil už i premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a ODS.

Zatímco Babiš navrhuje zdanění práce 15 procenty, ODS 15 či 16 procenty a Hamáček 19 procenty, Piráti nyní přicházejí s návrhem 17 procent.

„Náš kompromisní návrh znamená daňovou sazbu 17 procent s tím, že se vyřeší zdanění živnostníků, aby jim nerostly daně. Daňová sleva ve výši 27 a 30 tisíc korun za rok. Trváme na tom, aby byla nějakým způsobem navázána na průměrnou mzdu. Zároveň návrh obsahuje kompenzace pro obce a kraje, aby nedošlo k likvidaci investiční aktivity samospráv,“ popsal pirátský poslanec a autor návrhu Mikuláš Ferjenčík.

Předsedové senátorských klubů už ve středu po jednání s premiérem i vicepremiérem naznačili, že rozhodování nebude vůbec jednoduché a budou se snažit zvolit to nejmenší zlo. „Dovolím si říct, že je v Senátu většina senátorů, kteří mají před sebou jen špatnou volbu, pro kterou se budou rozhodovat,“ řekl předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS).

Minulý týden v noci ze čtvrtka na pátek prošly hned dva návrhy současně. Tedy zrušení superhrubé mzdy se zdaněním práce ve výši 15 a 23 procent z dílny Andreje Babiše. Nečekaně však prošel i pirátský návrh na zvýšení daňové slevy ve výši průměrné mzdy. Dohromady to pro státní rozpočet znamená zhruba 130 miliard korun ročně.

Andrej Babiš proto šel ve středu žádat senátory, aby tento návrh opravili a schválili pouze jeho návrh. Ten pod tlakem samospráv doplnil i o kompenzaci pro obce a kraje, kterým změnou hrozí miliardové výpadky v rozpočtech. Nově jim navrhuje kompenzace ve výši 20 miliard korun.

Jan Hamáček trvá na svém návrhu 19 a 23 procent zdanění, nově navrhuje také mírné zvýšení slevy na poplatníka, kompenzace krajům a změnu v rozpočtovém určení daní.

ODS přišla se dvěma variantami na zdanění, a to 15 a 23 procent nebo 16 a 23 procent. Rovněž navrhuje mírné zvýšení slevy na poplatníka a obecní a krajské kompenzace.

Senátorské kluby nyní prodiskutují všechny návrhy, které mají na stole. Kdy budou senátoři o návrzích hlasovat, ještě není jasné. Termín schůze Senátu stanoví jeho organizační výbor v pátek 27. listopadu.

Reklama

Doporučované