Hlavní obsah

Babiš navrhl Senátu kompenzace pro kraje a obce. Za 20 miliard

Foto: vlada.cz

Andrej Babiš řeší problém, na jehož začátku stál.

Reklama

Premiér Andrej Babiš šéfům senátorských klubů představil svůj nový návrh daňového balíčku. K původnímu návrhu na zrušení superhrubé mzdy, které státní kasu připraví o 90 miliard, navrhl přidat kompenzace krajům a obcím.

Článek

Předsedové senátorských klubů si během středy vyslechli všechny návrhy, které ke změně daňového balíčku existují.

Zároveň zkritizovali vládu a Poslaneckou sněmovnu, že jim zákon k projednání poslaly velice pozdě. Předsedkyně senátorského klubu KDU-ČSL Šárka Jelínková návrh označila za „zhýralý“.

S prosíkem dnes odpoledne šli do Senátu i premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle svých prohlášení ze začátku týdne žádali senátory, aby zákon schválený ve Sněmovně „opravili“. Tedy schválili ho tak, jak si původně představoval Babiš – tedy bez zvýšení slevy na poplatníka.

Tento návrh poslance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) podle Schillerové projít neměl a ministryně i premiér chtějí prosadit jeho vymazání ze zákona, neboť by se výpadek příjmů státního rozpočtu prohloubil ještě o skoro 40 miliard korun. Jen Babišův návrh pro rozpočet znamená minus 90 miliard.

Zároveň také uspěl tlak hejtmanů a starostů, kteří vyzývali ke kompenzacím výpadku příjmů pro jejich rozpočty.

„Ke svému návrhu o zrušení superhrubé mzdy navrhli (Babiš a Schillerová) přidat kompenzaci krajům a obcím. Krajům, které mají mít výpadek 7,2 miliardy korun, by mělo být navráceno formou kompenzací 5 miliard, obcím s výpadkem 20 miliard má být navráceno nazpět 15 miliard. Vše by se dělo platbou na občana,“ informoval předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Podle Vystrčila má většina senátorů před sebou jen špatnou volbu, která je však lepší, než kdyby pustili zákon tak, jak do Senátu přišel z Poslanecké sněmovny.

Babiš se přitom původně spoléhal na ODS, díky jejímž poslancům se mu podařilo návrh na snížení daně z příjmu na 15 procent ve Sněmovně prosadit, že stejně bude hlasovat i v Senátu. „Já jen doufám, že ODS, která sedí v Senátu, je stejná ODS, jako sedí v Poslanecké sněmovně, že to nejsou dvě frakce,“ řekl na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády.

Ve středu však ke svému původnímu návrhu sám přidal i výše zmíněnou kompenzaci krajům a obcím.

Senátoři za ODS totiž začali k návrhu vznášet připomínky týkající se zejména nevhodného načasování tak velké daňové změny. „Chápu princip snižování daní a souhlasím, že je správné nechat peníze lidem. Ale nejsem nadšený, že tento krok přichází ve chvíli, kdy na ekonomiku, a tudíž i na veřejné rozpočty, dopadají důsledky koronavirové epidemie,“ vyjádřil se třeba senátor za ODS a novopečený hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

Pokles příjmů kraje, jehož vedení převzal na začátku listopadu, zatím odhadl na 700 milionů korun, tedy o 200 milionů víc, než kraj původně plánoval. Původně totiž počítal s půl miliardou, kterou měly způsobit následky pandemie koronaviru.

Návrh na kompenzaci pro obce a kraje přivítal i senátorský klub Pro region, který sdružuje senátory z hnutí ANO a ČSSD. „Budeme určitě chtít znát stanoviska partnerů v regionech, tedy Asociace krajů, Svazu měst a obcí a dalších, jestli i pro ně jsou navržené výše kompenzací přijatelné,“ uvedl jeho předseda Jaroslav Větrovský (ANO).

Šéfy senátních klubů dnes obíhal předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček, který jim představoval svůj plán vracející se k jeho původnímu návrhu, s nímž v Poslanecké sněmovně minulý týden neuspěl. Ke zrušení superhrubé mzdy se zdaněním ve výši 19 a 23 procent přidal ještě drobnou slevu na poplatníka, odpočty pro podnikatele a změny v rozpočtovém určení daní tak, aby obcím a krajům kompenzoval propady v příjmech.

„Mám z dnešních jednání pocit, že je vůle najít kompromis a napravit průšvih ze Sněmovny,“ uvedl Hamáček, který se během středy postupně sešel s představiteli všech senátních frakcí.

Dva návrhy představila v úterý i ODS. Jsou velice podobné tomu, co předložil Babiš.

První je dost podobný tomu Babišovu, tedy zrušení superhrubé mzdy se zdaněním 15 a 23 procent. K němu se však přidává i zvýšení slevy na poplatníka, jen nižší, než bylo schváleno. Ta by podle ODS měla být 28,8 tisíce korun a doprovázeno by to mělo být padesátiprocentní kompenzací obcím a krajům.

Senátoři zkritizovali poslance, že schválení zákona jim trvalo tak dlouho a nepovedený zákon jim posílají k projednání až na konci listopadu. „Senát je postaven před to, aby před Vánoci udělal takovéto rozhodnutí. Vláda i Poslanecká sněmovna by k Senátu mohly být pro příště ohleduplnější a posílat mu zákony dřív,“ reagoval předseda klubu Senátor 21 a Pirátů Václav Láska s tím, že vláda začala daňový balíček probírat už v polovině června.

Podle Lásky v jím vedeném klubu premiérův návrh ani po úpravě nebude mít velkou podporu. Padají v něm i názory zákon úplně odmítnout. „Podle nás by mělo dojít k posílení lidí s nižšími příjmy, když už má k takovému záseku do rozpočtu dojít. A k tomu by sloužila spíš vyšší sleva na poplatníka.“

Velkou podporu Babišův návrh nemá ani u hnutí STAN. „Je tu také návrh, abychom tento zákon zamítli, protože není připravován správně a velmi poškodí obce a kraje. Návrh, který jsme dnes slyšeli od premiéra, byl novum, o kterém se budeme se členy našeho klubu na schůzi příští týden bavit,“ dodal jeho předseda Petr Holeček.

Reklama

Doporučované