Hlavní obsah

Čtyři cesty z daňového maléru. Hraje se o to, kolik stát ukrojí z výplat

Foto: Senát ČR, Seznam Zprávy

Ministryně financí Alena Schillerová v Senátu na archivním snímku.

Reklama

Hra o podobu daňového balíčku začíná. Senátoři mají napravit malér v předloze, která k nim doputovala ze Sněmovny. S prosíkem o změnu dnes přijde premiér Andrej Babiš i vicepremiér Jan Hamáček. Vlastní návrhy má i ODS.

Článek

I přesto, že předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) včera po kontaktu s covid pozitivní osobou nastoupil do preventivní karantény, Senát pod jeho vedením dnes čeká první den intenzivních jednání o daňovém balíčku. Mezi senátory se svými návrhy dorazí premiér i vicepremiér, včera už svůj kompromisní návrh představilo i vedení ODS, jež má v Senátu nejsilnější klub. Členové horní komory se tak budou rozhodovat minimálně mezi čtyřmi návrhy, které teď existují. Další mohou vymyslet sami.

Sněmovnou schválený návrh zní: zrušení superhrubé mzdy, daň 15 a 23 procent, zvýšení slevy na poplatníka na výši průměrného platu. Jak se to stalo?

Poslanci odhlasovali minulý týden v noci ze čtvrtka na pátek návrh premiéra Andreje Babiše, který chtěl zrušit superhrubou mzdu a příjem zdanit 15 procenty. U platů nad čtyřnásobek průměrného by se pak částka nad jeho výši danila 23 procenty. Zásah do rozpočtu by byl zhruba 90 miliard korun ročně.

Spolu s Babišovým návrhem však prošel i původně alternativní návrh pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka, který navrhl zvýšení slevy na poplatníka na výši průměrného platu. Dohromady s Babišovým návrhem by se jednalo o minus 130 miliard korun pro státní rozpočet.

Babiš proto chce po Senátu, aby tento návrh zrušil a daňový balíček „opravil“. Není však sám, kdo do Senátu se svým nápadem dnes míří.

1. cesta: Stát přijde „jen“ o 37 miliard

Jednou z cest, jak daňový malér napravit, je návrh Jana Hamáčka. Ten ve zkratce zní: zrušení superhrubé mzdy, daň 19 a 23 procent, zvýšení slevy na poplatníka na 30 tisíc korun, nový odpočet pro podnikatele, změna rozpočtového určení daní.

Právě vicepremiér jako první dnes ve 14:30 přijde za předsedy senátorských klubů a navrhne úpravu zrušení superhrubé mzdy se zdaněním ve výši 19 a 23 procent a také zvýšení slevy na poplatníka na 30 tisíc korun. Podnikatelům chce zároveň umožnit uplatnění odpočtu ze základu daně ve výši tří čtvrtin jejich pojistných odvodů.

„Živnostníkům se nezvýší daně, obce a kraje nepřijdou o své příjmy. Dopad bude zhruba 37 miliard korun, což je o 100 miliard méně, než je Sněmovnou schválený návrh,“ uvedl Hamáček.

2. cesta: Jen škrtnout slevu

Ve čtyři hodiny odpoledne chtějí za svůj návrh v Senátu bojovat předseda vlády Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová (oba ANO). Ti jdou Senát přesvědčovat k tomu, aby ze zákona vyškrtl zvýšení slevy na poplatníka z dílny Pirátů a podpořil jen Babišův návrh na zrušení superhrubé mzdy a zdanění příjmů ve výši 15 a 23 procent.

Dvě cesty podle ODS

Pro senátory je tu další návrh, a to z dílny ODS, který ve zkratce říká: zrušení superhrubé mzdy, daň 15 nebo 16 a 23 procent, zvýšení slevy na poplatníka na 28,8 tisíce korun, kompenzace krajům a obcím.

Senátoři už ostatně dopředu dali Babišovi najevo, že by neměl počítat s tím, že zákon opraví tak, že jen bezhlavě schválí jeho návrh.

A to ani senátoři z ODS, která jinak v Poslanecké sněmovně pro Babišův návrh hlasovala. Ti totiž chtějí přesvědčit ostatní senátorské kluby, aby podpořily jejich návrh. Ten představili na úterní večerní tiskové konferenci po jednání výkonného výboru strany.

ODS vlastně představila návrhy dva. První je dost podobný tomu Babišovu, tedy zrušení superhrubé mzdy se zdaněním 15 a 23 procent. K němu se však přidává i zvýšení slevy na poplatníka, jen nižší, než bylo schváleno. Ta by podle ODS měla být 28,8 tisíce korun a doprovázeno by to mělo být padesátiprocentní kompenzací obcím a krajům.

„Kompenzace by měla být plánována na dva roky, které můžeme využít k tomu, abychom upravili rozpočtové určení daní obcím a krajům, aby odpovídalo skutečnosti,“ uvedl návrh předseda senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra.

ODS představila i alternativní návrh. V něm dochází pouze ke změně zdanění, a to ve výši 16 a 23 procent, zbytek je stejný jako v prvním návrhu. „Pro tyto návrhy se pokusíme získat senátní většinu,“ řekl v úterý předseda ODS Petr Fiala.

Pokud Senát jakkoli Sněmovnou schválený návrh upraví, poputuje zpět před poslance. Ti pak budou mít dvě možnosti. Schválit senátní úpravu, nebo absolutní většinou hlasů podpořit svůj původně schválený návrh.

Daňový balíček je provázaný s rozpočtem na příští rok. Ten v prvním čtení odmítla podpořit opozice s výtkou, že ministerstvo financí kvůli neschválenému daňovému balíčku neví, jaké bude mít v příštím roce příjmy. Odmítla tak vládě podepsat „bianco šek“.

Dnes dopoledne o rozpočtu jednal i rozpočtový výbor Sněmovny a jeho výsledek byl překvapivý: výbor rozpočet před druhým čtením nepodpořil. Pro usnesení hlasovali pouze členové z hnutí ANO. Koaliční partneři z ČSSD ani vládu tolerující komunisté jej nepodpořili.

Reklama

Doporučované