Hlavní obsah

Co se stalo, je neomluvitelné, říká o daních Schillerová

Foto: Seznam.cz

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Premiér Babiš a ministryně Schillerová půjdou hasit daňový požár za šéfem Senátu Vystrčilem. Požádají ho o pomoc. Chtějí upravit schválené daňové změny. Nelíbí se jim, že se snížením sazby prošlo i zvýšení slevy na poplatníka.

Článek

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přijímá v horní komoře českého Parlamentu návštěvy celkem běžně, ale v tomto týdnu ho čeká jedna speciální. Přijde za ním dvoučlenná delegace v tomto složení: premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová.

Pokusí se šéfa Senátu přesvědčit, aby horní komora spolupracovala s vládou na „doladění“ daňových zákonů, které minulý týden schválila Sněmovna. Vžilo se pro ně označení „daňová revoluce“, protože přináší největší skokové snížení daní zaměstnanců v historii.

„Požádali jsme o setkání předsedu Senátu, pana Vystrčila. Půjdeme za ním s Andrejem Babišem tento týden,“ potvrdila vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) ve studiu Seznam Zpráv.

Pro Schillerovou je znění, v jakém daňové zákony opustily Sněmovnu, nepřijatelné, přestože klíčový návrh na snížení sazby daně z příjmů většiny zaměstnanců z reálných 20,1 procenta na 15 procent podal premiér Babiš. „Prošly dvě věci, které neměly projít společně… Co se stalo, je neomluvitelné,“ uvedla Schillerová.

Na mysli měla současné snížení sazby a zvýšení daňové slevy na poplatníka zhruba o 10 tisíc korun ročně. To přijala Sněmovna na návrh pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka ještě předtím, než rozhodla o snížení daní.

Kombinace obou změn ale posílá veřejné finance do riskantního zadlužování. „Domnívala jsem se, že to snad ani není možné, aby obojí prošlo. Ani v rozpočtovém výboru se nic takového neindikovalo,“ přiznala ministryně Schillerová Seznam Zprávám.

Poslanecké návrhy, které v dílčích hlasováních o úpravách vládního daňového balíčku podpořila Sněmovna, budou mít podle výpočtů Aleny Schillerové celkový dopad na veřejné rozpočty v objemu 130 miliard korun. Schválený státní rozpočet na příští rok zatím s těmito změnami nepočítá, vláda jej navrhla se schodkem 320 miliard.

Rozhovor s Alenou Schillerovou

Celé znění videorozhovoru s vicepremiérkou Alenou Schillerovou, který poskytla SZ Byznys ve studiu, připravujeme. Zveřejníme ho v příštích hodinách.

Reklama

Doporučované