Hlavní obsah

Babiš urážel europoslance, teď ho čeká políček

Foto: Profimedia.cz

Babiš se s delegací europoslanců odmítl setkat. Zdůvodnil to tím, že témata jako kontrola dotací a střet zájmů se ho netýkají.

Reklama

aktualizováno •

Výroky o vlastizrádcích a pomatencích si Andrej Babiš rozhněval europoslance v nepříliš příhodnou dobu. Členové Evropského parlamentu budou už příští týden hlasovat o rezoluci, která řeší premiérův střet zájmů. Na textu se významně podílí lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který dostal kvůli výhrůžkám po Babišově výpadu policejní ochranku.

Článek

Už příští středu 11. března má Evropský parlament hlasovat o usnesení, jež se věnuje obnovenému trestnímu stíhání českého premiéra v kauze Čapí hnízdo. Text rezoluce, který se nyní připravuje, bude vůči Andreji Babišovi zřejmě tvrdší, než se původně předpokládalo.

Podle zdrojů Seznam Zpráv se do usnesení téměř jistě promítnou dozvuky nedávné návštěvy komise z výboru pro rozpočtovou kontrolu europarlamentu v Praze. Ta došla k závěrům, že Česko upřednostňuje v dotacích velké podniky a nedostatečně hlídá střet zájmů, přestože se týká předsedy vlády.

„Text máme připraven od včerejšího dne. Předpokládám, že se na něm změní jen kosmetické části,“ uvedl pro Seznam Zprávy europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Ten se na formulaci usnesení nejprve podílel jako koordinátor za nejsilnější, eurolidoveckou frakci. Později vyjednávání převzala šéfka výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová z bavorské CSU, která minulý týden vedla kontrolní misi v Česku.

Právě Zdechovského si Babiš minulý týden rozhněval, když ho společně s dalším českým europoslancem Mikulášem Peksou (Piráti) označil za vlastizrádce.

Premiérovi může přitížit také zjištění Seznam Zpráv, že zadal vládním úředníkům, aby posoudili obchodní nabídku pro holding Agrofert. Právě takové příklady potvrzují obavy, že Babiš ovládá Agrofert i poté, co ho převedl do svěřenských fondů.

S pětičlennou komisí europoslanců se Babiš minulý týden odmítl setkat. Následně označil dva české členy delegace – Zdechovského a Peksu – za vlastizrádce. O vedoucí mise Monice Hohlmeierové zase premiér opakovaně prohlásil, že je „pomatená“. Poslanci také čelili vlně nenávistných anonymních e-mailů a vzkazů přes sociální sítě.

To se dotklo hlavně Zdechovského. „Dostal jsem tisíce výhrůžných vzkazů, moje manželka se bojí vyjít z domu,“ řekl Zdechovský pro Seznam Zprávy. Dodal, že kvůli výhrůžkám podal trestní oznámení a má s manželkou přidělenou ochranu od krajského ředitelství v Královéhradeckém kraji. Tamní policie tuto informaci nicméně odmítla potvrdit. „Informace tohoto charakteru nelze poskytovat,“ uvedla policejní mluvčí Lucie Konečná.

Kromě rezoluce se členové výboru pro rozpočtovou kontrolu snaží také prosadit u předsedy EP Davida Sassoliho, aby se europarlament proti Babišovým výrokům na adresu poslanců ohradil zvláštní nótou. Zda získá dostatečnou podporu, má být jasné do příštího týdne.

Babiš se v pondělí za své výroky částečně omluvil. „Asi jsem to přehnal, neměl jsem to říci, ale ty různé nepravdy a polopravdy a lži jsou na talíři od rána do večera,“ řekl Babiš na Frekvenci 1. Podle Zdechovského by se však měl premiér omluvit „naplno, nikoli napůl“.

Stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo se obnovilo po loňském zásahu Nejvyššího státního zastupitelství. Europoslanci o obviněném premiérovi už letos debatovali v polovině ledna. Zatímco zástupci Babišova hnutí ANO v čele s místopředsedkyní EP Ditou Charanzovou tehdy zdůrazňovali, že jde o vnitropolitické téma, právě Němka Hohlmeierová tento názor odmítla. „Evropské dotace nesmí podporovat oligarchické struktury,“ uvedla šéfka výboru, který hlídá rozdělování evropských peněz.

Anonymní hanlivé zprávy přitom po nedávné návštěvě Prahy dostala i Hohlmeierová. Její poslanecká asistentka Seznam Zprávám potvrdila, že poslankyně předala tyto vzkazy policii v Bavorsku, podnět k vyšetřování však přímo nedala.

Babišovým střetem zájmů se Evropský parlament zabýval už dříve. V prosinci 2018 vyjádřili poslanci v usnesení hluboké znepokojení v souvislosti s propojením českého premiéra na skupinu Agrofert.

Reklama

Doporučované