Hlavní obsah

Babiš vylíčil, jak se kradlo před Ťokem. Jeho vlastní exministr teď žádá omluvu

Rok 2014: Andrej Babiš s Antonínem Prachařem na billboardu.Video: Martin Zíta, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Antonína Prachaře do křesla ministra dopravy navrhl za hnutí ANO Andrej Babiš v roce 2014. Ve funkci pobyl rok. Premiér na jeho angažmá zřejmě pozapomněl, zařadil ho totiž mezi korupčníky.

Článek

Bývalý ministr za hnutí ANO Antonín Prachař žádá od Andreje Babiše omluvu. V opačném případě je připraven bránit se soudní cestou.

A to kvůli výrokům, které šéf ANO pronesl během svého projevu na víkendovém sjezdu hnutí. Popisoval v něm i praktiky na Ministerstvu dopravy, které byly běžné před tím, než se úřadu chopil Dan Ťok. „Podnikatelé ze stavebního průmyslu si samozřejmě dobře pamatují, kolik procent cash, hotově, se údajně platilo bokem za zakázky na dálnice. Údajně čtyři až sedm procent. Důkazy ale samozřejmě nejsou. Byl vybudován skvělý klientelistický systém, aby se nikdy nic nevyšetřilo. Víte, kolik stál jeden kilometr dálnice za Řebíčka, když to stavěl s vlastní firmou? 350 milionů. Dnes to pan ministr soutěží za 150 až 200 milionů,“ uvedl Babiš.

Problém je, že před Ťokem seděl na ministerstvu jiný zástupce hnutí ANO – Antonín Prachař.

„Bohužel pan premiér hodil všechny předchůdce Ťoka do jednoho pytle. A to se mne dotýká,“ reagoval Prachař na Twitteru. „Pan premiér by měl své tvrzení doložit. V opačném případě požaduji veřejnou omluvu. Za mého působení nikdo nic nedostal. Je to sprostá pomluva,“ uvedl dále.

Andrej Babiš zatím nijak nereagoval, jeho vyjádření se redakci doposud nepodařilo získat.

Prachař skončil ve funkci po necelém roce, rezignoval poté, co se mu úřad i jím řízené organizace personálně rozsypaly. „Je evidentní, že se panu ministrovi Prachařovi v posledních měsících začala kumulovat celá řada věcí a celá řada problémů, které se nedařilo v reálné době řešit,” komentoval jeho demisi v listopadu 2014 tehdejší premiér Bohuslav Sobotka.

Bývalý člen vlády je nyní zastupitelem v Přerově za STAN. Jak řekl deníku Neovlivní.cz (externí odkaz zde), už se na úřad premiéra obrátil dopisem a o omluvu požádal i oficiálně. „Vaše veřejné vyjádření se hluboce dotýká mé osoby a už druhý den čelím spoustě dotazů veřejnosti, jak to bylo za mého působení v oblasti veřejných zakázek na Ministerstvu dopravy a o možné korupci. (…) Za celou svoji profesní kariéru jsem se nikdy ničeho podobného nedopustil a neúčastnil jsem se ani žádné privatizace v oboru dopravy. Žádám vás tímto o veřejnou omluvu,” napsal Prachař.

Pusťte si celý projev Andreje Babiše na sněmu hnutí ANO v Praze.Video: ČTK, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované