Hlavní obsah

„Babiše bych nedala.“ Jak vnímají pražské protivládní protesty v baštách hnutí ANO?

Reakce na pražské protivládní demonstrace. Anketa Seznamu v Lišanech a Lovosicích.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už čtvrtá demonstrace v řadě. Proti premiéru Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové vyšly do pražských ulic demonstrovat desítky tisíc lidí. Jak rezonují protesty mimo hlavní město, v místech, kde se hnutí ANO těší dlouhodobé oblibě? Redaktorky Seznamu vyzpovídaly obyvatele obce Lišany na Lounsku a města Lovosice.

Článek

První zastávkou byla chmelařská obec Lišany na Lounsku – již tradiční bašta voličů hnutí ANO a Miloše Zemana. Malá vesnice se stovkou oprávněných voličů se do obecného povědomí zapsala tím, že tu ve druhém kole prezidentského klání v roce 2017 volilo současnou hlavu státu bezmála 94 procent voličů.

Lišany přitom dříve preferovaly i jiné politické směry. V roce 1996 tam vyhráli sněmovní volby sládkovci se 36 procenty. Velkou podporu v obci měli vždycky i komunisté.

Obyvatelům malé vesničky jsme položili otázku, jak vnímají demonstrace v Praze, které se konaly už čtvrtý týden v řadě. Z odpovědí jasně vyplývá, že Babiše většina místních podporuje, případně že o demonstracích nemají téměř žádné informace. Třeba i proto, že nesledují zpravodajství.

Anketa v Lovosicích.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Druhou zastávkou pak bylo devítitisícové město Lovosice v Ústeckém kraji. I tam se těší premiér Babiš silné podpoře od voličů.

Při posledních sněmovních volbách patřilo hnutí ANO přes 47 procent všech hlasů. Navzdory jasné povolební statistice se ovšem mezi tamními obyvateli najdou i kritici premiéra a současné vlády.

Z výsledků ankety nicméně vyplývá, že ani tak většina oslovených nehodlá podpořit protesty v metropoli, které se pořádají s hlavním požadavkem. A to odvolat nově zvolenou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou.

Speciál Televize Seznam k demonstraci na Václavském náměstí.Video: Seznam

Reklama

Doporučované