Hlavní obsah

Babiše čeká klíčová schůzka o Dukovanech. Ovlivní ji i kauza Navalnyj

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Vláda bude s opozicí ve středu hledat shodu nad tendrem na stavbu nových bloků v jaderné elektrárně v Dukovanech. Jde o to, zda tendr vypsat ještě v tomto volebním období.

Článek

V zostřených kulisách světového dění se česká politická scéna pokusí rozplést spor o rozšíření jaderné elektrárny v Dukovanech. Ve středu bude premiér Andrej Babiš a vicepremiér Karel Havlíček o podobě plánované superzakázky jednat s předsedy politických stran.

Nejspornější bod projektu? V tuto chvíli přizvání ruského a čínského uchazeče do tendru.

Zakázka má silný bezpečnostní rozměr. A debaty o ruské účasti ve strategické zakázce ovlivňuje i současné napětí mezi Ruskem a Západem kvůli zatčení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného a tvrdému potlačení demonstrací na jeho podporu.

Konsenzus nad tendrem se rodí těžko už od loňského podzimu. Soutěž je již „ve skluzu“, vypsaná měla být už ke konci loňského roku.

Za lidská práva

Podle vyjádření ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) zvýrazňuje aktuální dění v Rusku rizika, která by pro Česko plynula z rozhodnutí stavět Dukovany s ruskou státní firmou.

„Události posledních dní - zadržení opozičního lídra, násilné potlačení protestů - nám ukazuje, že pokud zvýšíme energetickou závislost Česka na další desítky let, naše ruce v dalších otázkách, například při ochraně lidských práv, budou velmi svázané. Třeba v otázce sankcí pak můžeme být vydíratelní,“ řekl Seznam Zprávám Tomáš Petříček.

O sankcích vůči Rusku kvůli Navalnému v těchto týdnech rozhoduje EU. Západ se zasazuje za práva politika, který byl zatčen v Rusku minulý týden po svém návratu z Německa, kde se léčil po otravě novičokem.

„V otázce, zda přizvat do tendru země s nedemokratickými režimy, tedy zejména Rusko a Čínu, si trvám na tom, že je to pro Česko zbytečný risk, který nepřinese nižší cenu celého projektu,“ dodává český šéf diplomacie.

A není to jen Petříček. Kvůli Navalnému řada expertů či politiků znovu vyzvala premiéra Andreje Babiše k obezřetnému postoji ve věci Dukovan a ruské účasti v tendru. Naposledy také šéf zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer. „Je to otázka právního státu. Alexej Navalný se spravedlnosti v Rusku nedovolal. Jak bychom se tam svých práv dovolali my, Rosatom je státní firma,“ uvedl v neděli v Otázkách Václava Moravce v ČT.

Premiér Andrej Babiš se k situaci v Rusku vyjádřil spíše neurčitě ve svém facebookovém vysílání „Čau lidi“. „Tady od listopadu 1989 nikoho, kdo demonstroval, nezmlátili. Tak se podívejte, co se děje ve světě. Držme si palce,“ řekl Babiš na závěr pořadu.

Podle vicepremiéra Havlíčka se ale současné dění v Rusku s rozhodnutím o Dukovanech spojovat nemá.

„Výstavba nového bloku řeší deset procent zdrojů elektřiny pro příští generace. Rozhodovat se musí s rozvahou a nadhledem, nikoli pod vlivem okamžitých událostí. To platí pro jakéhokoli případného dodavatele,“ řekl Seznam Zprávám Havlíček. Ten se dlouhodobě vyjadřuje ve prospěch co nejširší konkurence v tendru. „Budeme-li chytří, budeme mít dobrou cenu i bezpečného dodavatele,“ dodal šéf Ministerstva průmyslu a obchodu, v jehož gesci tendr je.

Jednání o Dukovanech se odehraje ve středu v Poslanecké sněmovně na úrovni předsedů všech politických stran. V tuto chvíli jsou ve hře tři varianty, jak tendr vystavět.

První je přizvat do soutěže všechny uchazeče, včetně těch, které české tajné služby považují za rizikové. Druhou variantou je připustit ruské a čínské uchazeče „na půl“, tedy jako subdodavatele konsorcia „bezpečných“ zájemců ze spojeneckých zemí. Třetí variantou pak je Rusko a Čínu zcela vyřadit.

Zájem předběžně projevují společnosti z Ruska, USA, Francie, Jižní Koreje a Číny.

Sporné konsorcium

Komunisti a SPD Tomio Okamury pak chtějí tendr se všemi případnými zájemci a vypsat jej co nejdříve - prý kvůli co nejnižší ceně. „Nedovedu si představit, že by došlo k odkladu tendru,“ řekl Vojtěch Filip, šéf komunistů, na jejichž hlasech v Poslanecké sněmovně Babišova vláda závisí.

Naopak středopravá opozice - Piráti, ODS, STAN, KDU-ČSL a TOP 09 - prosazuje vyloučení Rusů a Číňanů z tendru, a to na základě doporučení českých tajných služeb a bezpečnostních expertů.

Ani mezi „demokratickou“ opozicí ale nepanuje jednoznačná shoda ve všech aspektech.

„Náš zástupce ve vládním Stálém výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů Petr Třešňák již 9. prosince navrhl usnesení, aby se v tendru pokračovalo bez oslovení dodavatelů představujících bezpečnostní hrozbu,“ řekl Seznam Zprávám šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Jako varovný příklad podle Bartoše funguje projekt maďarské elektrárny Paks, kdy si země zároveň na výstavbu nových jaderných bloků půjčila od Rusů peníze. Jednoznačně se ale Piráti nestaví k otázce tzv. konsorcií.

„Stále diskutujeme s odborníky varianty konsorcií, jejich případná rizika a benefity,“ uvedl také Bartoš. Ten chce s Babišem na schůzce jednat i o ekonomické stránce projektu, strana chce nastavit cenový strop projektu či „vzít“ tendr ČEZu a nechat jeho vypsání na státním subjektu. „To zaručí, že se daňoví poplatníci nebudou muset podílet na záruce výnosu projektu akcionářům ČEZu,“ dodal.

Vypsat, či nevypsat?

Na rozdíl od Pirátů odmítá blok stran ODS, TOP 09 a KDU-ČSL i možnost konsorcií s tzv. rizikovými uchazeči. „Na jednání budeme prosazovat, aby uchazeči z Ruska a Číny nebyli připuštěni do tendru ani jako případní členové konsorcia. Tedy aby Česká republika oslovila přímo uchazeče z Francie, Jižní Koreje a USA,“ řekl Seznam Zprávám šéf ODS Petr Fiala.

Zároveň zdůraznil, že ODS tendr podporuje. „Nejhorší varianta, kterou by vláda mohla vzhledem k energetické situaci zvolit, je odložení zahájení tendru, protože to reálně znamená odložení celé věci o dva roky a rok 2036, kdy by měl nový blok fungovat, je opravdu blízko,“ dodal Fiala.

Odklad tendru přitom předjímal sám premiér Babiš, jehož slovo je v celé věci klíčové. Minimálně loni v listopadu podle něj ještě tendr nebyl připravený. Nechat vypsání zakázky na příští vládu by naopak uvítala TOP 09.

„Zásadně nesouhlasíme s účastí ruských a čínských firem v tendru, a to včetně účasti v konsorciu nebo jako subdodavatelé klíčových částí zakázky. Nejlepší by bylo tendr už v tomto volebním období nevypisovat,“ řekla šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.

Z debaty politických špiček nevyplyne žádný závazek. Bez širší dohody politických stran ale hrozí, že by vypsaný tendr „nepřežil“ letošní podzimní volby. Česko už jednou obdobný tendr vypsala - byla to vláda Petra Nečase (ODS) a chtěla stavět nové bloky v Temelíně. Projekt ale zrušila příští, sociálnědemokratická vláda.

„Předsedům stran vysvětlíme varianty, plusy, minusy a budeme chtít jejich názor. Na základě této diskuze a stanoviska ministerstva průmyslu a obchodu by ČEZ dokončil zadávací dokumentaci tendru,“ popsal vicepremiér Havlíček svá očekávání od středečního jednání.

Reklama

Doporučované