Hlavní obsah

Babišova kauza se protáhne, policista žádá o další odklad na Čapí hnízdo

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Vyšetřování v kauze Čapí hnízdo se ještě protáhne.

Reklama

Prověřování případu, který se přímo dotýká českého premiéra Andreje Babiše, bude ještě nějakou dobu pokračovat.

Článek

Policista Pavel Nevtípil chce další čas pro vyšetřování v kauze Čapí hnízdo.

V tomto případě - jak je známo - čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO). A s ním ještě manažerka Farmy Čapí hnízdo Jana Mayerová, která se na přípravě žádosti o dotaci téměř 50 milionů korun na stavbu víceúčelového komplexu v Olbramovicích na Benešovsku podílela.

Vyšetřovateli Nevtípilovi, který má tento případ na starosti, prodloužil sice v létě státní zástupce Jaroslav Šaroch lhůtu pro dokončení šetření do poloviny prosince, jenže kriminalista nyní požádá o další čas.

„Kriminalista požádá o prodloužení lhůty. O tom, do kdy bude lhůta prodloužena, rozhodne státní zástupce,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Jakou novou lhůtu policista Nevtípil dostane, není zatím známo. „Po předložení zprávy o stavu vyšetřování provede státní zástupce prověrku a případně žádost policejního orgánu akceptuje nebo nařídí, aby bylo šetření ukončeno,“ uvedl mluvčí pražského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

To, že vyšetřování do konce tohoto týdne neskončí, však nepřímo potvrzuje také advokát Josef Bartončík, který obviněnou manažerku Mayerovou zastupuje. „Zatím jsme nebyli informováni o tom, že by mělo být vyšetřování ukončeno,“ řekl Bartončík.

Podle informací Seznam Zpráv od zdroje obeznámeného s případem šetření kauzy dál pokračuje, protože se kriminalistovi Nevtípilovi stále nepodařil splnit jeden z úkolů, které vyšetřovatelé dostali loni od šéfa žalobců Pavla Zemana.

Ten před rokem kauzu zvrátil. Zrušil rozhodnutí státního zástupce Šarocha, který stíhání všech aktérů zastavil. Po rozhodnutí Zemana je však obviněn jen Andrej Babiš a Jana Mayerová. U dalších členů premiérovy rodiny bylo stíhání zastaveno.

Pro dokončení vyšetřování v případě Babiše a Mayerové je potřeba ještě dokončit takzvanou analýzu vztahů. Ta má zjistit, zda v únoru 2008, kdy byla podána žádost o dotaci 50 milionů korun, byl ve skupině Agrofert nějaký jiný podnik, který takzvaně působil na stejném trhu jako Čapí hnízdo.

Tedy zda v majetku Babišovy firmy uklizené nyní ve svěřenském fondu tehdy existoval nějaký jiný hotel, středisko pro pořádání kongresů nebo třeba ubytovací zařízení.

Jinými slovy - policie tím vlastně hledá druhé Čapí hnízdo. Tato analýza jí má pomoci k tomu, aby mohla dospět k závěru, zda přidělení dotace bylo oprávněné.

Seznam Zprávy letos v září získaly kopii dokumentu ze slovenského katastru, který prokazuje, že jedna z dceřiných firem Agrofertu v době podání žádosti o dotaci vlastnila třeba budovu penzionu Adika.

V současnosti penzion spadá do skupiny SynBiol, která zahrnuje původní Babišovy podnikatelské aktivity vyčleněné před lety z Agrofertu. Dříve ale penzion náležel právě pod Agrofert.

Z pokynů nejvyššího žalobce Zemana navíc vyplývá, že při posuzování, zda firmy působily ve stejném oboru, se není třeba omezovat jen na střední Čechy, kde Čapí hnízdo stojí, ale na celý stát, a potažmo i zahraniční země, v nichž Agrofert podniká.

Tím by se do hry mohl dostat například krkonošský penzion Lovochemie, který patří stejnojmenné chemičce ze skupiny Agrofert.

Reklama

Doporučované