Hlavní obsah

Babišova maturita? Díky, ale raději ne, odmítají premiéra klíčoví politici

Foto: Profimedia.cz

Maturitní zkouška, nebo jen razitko? Babiš chce volitelné úřední maturity.

Reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) se pustil do politického boje, který nebude lehké vyhrát. Jeho návrhy maturit narážejí u mnoha sněmovních i vládních politiků na odpor.

Článek

Šéf kabinetu na svých sociálních sítích sdílí video za videem, v nichž obhajuje různé verze svého plánu, v jehož kořenech stojí hlavní myšlenka – nabídnout studentům takzvanou úřední maturitu. Spočívá v tom, že jim odpustí závěrečnou zkoušku a maturitní ohodnocení získají na základě známek, které nasbírali během studia.

Podle zjištění Seznam Zpráv ale pro tento plán nemá jistou většinu ani ve vládě, ani ve Sněmovně.

Změna maturity, tedy zavedení její úřední podoby, se totiž neobejde bez změny zákona. A na to premiér potřebuje jak většinu poslanců, tak spolupracujícího ministra školství. Případně alespoň většinu ve vládě, která může ministrovi úkol – připravit úřední maturitu – zadat. A pak se Babiš může pokusit posbírat ve Sněmovně hlasy těch, kdo vyslyší volání části studentů a jejich rodičů.

S klíčovou figurou, ministrem školství, ve svém plánu ale předseda vlády počítat nemůže. Robert Plaga (za ANO) již řekl, že úřední maturita není správnou cestou a nahrazení závěrečné zkoušky prostým úředním aktem by znamenalo její znehodnocení. Následně ohlásil, že do konce týdne představí podobu maturit se zkouškou, byť s ohledem na situaci osekanou.

Navíc Plaga již v posledních týdnech hlasuje na vládě v některých případech i proti svému premiérovi a po loňské aféře Stoka, která otřásla brněnskou buňkou ANO, kam patřil, již zpět do Babišova hnutí nevstoupil.

Řešením by bylo ministra zaúkolovat skrz vládu, jenže i zde jde o nejistý projekt. Babiš drží zhruba polovinu vládních hlasů. Zbytek je v otázce uředních maturit nerozhodnutý, nebo rozhodně proti.

Premiér se každopádně může spolehnout alespoň na své dva vicepremiéry – Alenu Schillerovou a Karla Havlíčka (oba za ANO). „Já bych to podpořila,“ uvedla pro Seznam Zprávy šéfka financí Alena Schillerová. „Ty děti si prošly něčím, čím si nikdo z nás neprošel, ani moje generace, ani generace mých dětí. V podstatě nechodí rok do školy,“ dodala. Bylo by podle ní dobré zohlednit, že studenti kvůli covidu nežijí v normálním světě a dopřát jim tedy v maturitě určitou míru dobrovolnosti.

Že by případná úřední maturita byla druhořadá se neobává ani ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček. I on argumentuje tím, že se studenti se ocitli v mimořádné době, za poslední rok byli zhruba měsíc fyzicky ve škole nebo dobrovolností konečné volby. „Vzpomínám si, že podobně se argumentovalo na vysoké škole v době revoluce, kdy jsem studoval. Tehdy se rušila řada odborných zkoušek, protože jsme stávkovali a nemohli jsme se tehdy učit. Žádný kolaps vzdělanosti nenastal, byla to výjimečná doba, dělala se výjimečná opatření,“ dodal.

Premiér pak může ještě najisto počítat i s hlasem ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO). Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) Seznam Zprávám řekla, že maturity bude řešit, až se z nich skutečně stane vládní agenda. „Vyslechnu si argumenty pana ministra, zatím jsem k úředním maturitám stanovisko nezaujala,“ uvedla Benešová.

Anketa

Jste pro mimořádnou úřední maturitu?
Ano
63,5 %
Ne
36,5 %
Celkem hlasovalo 3717 čtenářů.

Mezi k premiérovi loajální ministry pak tradičně patří i Richard Brabec a Lubomír Metnar (oba za ANO). Seznam Zprávy i je oslovily s otázkou, jak se k zavedení úředních maturit staví, oba ponechali dotaz bez odpovědi. Pokud by se ale k posledním jmenovaným přidala i Marie Benešová, znamenalo by to, že Babiš disponuje přesně polovinou vládních hlasů.

Naopak na stranu ministra školství se postavili socialisté. „Podporuji stanovisko ministerstva školství,“ uvedl pro Seznam Zprávy předseda ČSSD Jan Hamáček.

A Seznam Zprávám potvrdili tento postoj i další dva sociálně demokratičtí ministři. „Škrtnutím maturitní zkoušky z nich udělá studenty druhé kategoria a může jim nečekaně zkomplikovat budoucnost,“ říká například šéfka rezortu práce a sociálních vecí Jana Maláčová. „Vzdělávání v této době dostává na frak, ale úřední maturitou bychom tomu nasadili korunu,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Během úterý se nepodařilo získat odpověď ministra kultury Lubomíra Zaorálka a ministra zemědělství Miroslava Tomana. Šéf socialistů Hamáček ale pro Seznam Zprávy uvedl, že předpokládá, že v tomto jsou všichni ministři za ČSSD zajedno. Znamenalo by to, že pro Plagův plán maturitní zkoušky zachovat alespoň v nějaké formě je šest hlasů.

Zbývá tak jeden hlas, který v souboji o maturity na vládě může být rozhodující. Je jím ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Jeho hlas by mohl přispět k remíze nebo Babišově vítězství. Jeho názor je ovšem rovněž veřejnosti neznámý – Seznam Zprávám ani po několika urgencích neodpověděl.

i kdyby nové varianty maturit prošly vládou, další zádrhel čeká Babiše ve Sněmovně. Komunisté, ale i SPD řekli, že zkoušku chtějí zachovat. Babiš zde nemůže počítat ani s hlasy Pirátů a Starostů, kriticky se k Babišovu plánu na sociálních sítích vyjadřoval o expert ODS pro školství Martin Baxa.

Babiš ještě v úterý představil další návrh, tentokrát mělo jít o tři maturity. Dnes ovšem sám uznal, že to nebyl dobrý nápad. Na dnešní schůzce s ministrem školství Plagou chce ale za úřední maturitu bojovat, dodal. Ministerstvo školství podle své mluvčí Anety Lednové předpokládá, že dnes po jednání s Babišem představí změny v maturitách na tiskové konferenci.

Reklama

Doporučované