Hlavní obsah

Babišovo snížení daní? Zdraží lidem jídlo, byty a hypotéky, říká Vávra

Foto: Seznam Zprávy

Snížení daně z příjmů rozkývá celou ekonomiku. Zdraží byty i jídlo, říká exředitel Komerční banky Radovan Vávra.

Reklama

aktualizováno •

Všichni si polepší, propaguje Andrej Babiš snížení daně z příjmů. Všichni až na bohaté si pohorší, tvrdí exbankéř Radovan Vávra. „Zdraží to zboží pro všechny. Zákon nabídky a poptávky ani premiér zrušit nedokáže,“ říká.

Článek

Kvůli inflaci zdraží jídlo, zboží, byty i nájmy, tvrdí investor a bývalý šéf Komerční banky. Jak se podle Radovana Vávry stane, že peníze, které vláda nechá lidem na výplatách, paradoxně všechno zdraží?

Člověku s průměrným platem 30 000 hrubého zůstane po snížení daně z příjmů z dnešních efektivních 20 procent na 15 procent každý měsíc 1 521 korun navíc. Jenže tomu s 60 000 hrubého přibudou každý měsíc najednou v peněžence tři tisícovky.

Co s nimi udělá? „Bohatší si mohou vzít vyšší leasing na auto, vyšší hypotéku. Ale víc bytů a domů jsme nepostavili. Roztočíme tím inflační spirálu. Zbytečně, protože pozitivní efekt to nemá vůbec žádný. A způsobíme řetězovou reakci v ekonomice. Ta lidem, kteří dostanou těch 1 500 měsíčně způsobí, že už si to bydlení nekoupí nikdy,“ říká Radovan Vávra. Celý videorozhovor nabídneme brzy na Seznam Zprávách.

Osmdesát miliard korun ročně na snížení daně z příjmů si vláda půjčí. Podle Radovana Vávry je to významná částka, která zahýbá i s cenami na trhu nemovitostí. Pozvolna.

„Kdo si chcete uzavřít hypotéku, udělejte to radši teď než v únoru, ale nemusíte do banky běžet dneska s obavou, že zítra to bude za 45 procent. Tak rychle to nepůjde,“ tvrdí. Že se sedm měsíců trvající pokles cen hypoték zastaví, o to by se Vávra klidně vsadil. Babišův krok v důsledku povede k nárůstu hypotečních sazeb ke třem procentům, odhaduje bývalý bankéř.

Za naše peníze podpoříme čínské výrobce

Tím, že nalijeme peníze i vysokopříjmovým, vyženeme podle investora nahoru také ceny v obchodech. Hlavně u zbytného zboží, které se v drtivé většině nevyrábí v Česku. Typickým příkladem jsou sportovní potřeby.

„Za prachy českých daňových poplatníků podpoříme výrobce v zahraničí a v Číně,“ říká investor. I další část peněz vyvezeme podle Vávry do zahraničí, kam budou čeští turisté jezdit už na Velikonoce lyžovat.

„Podívejte se, co letos dělá cena ovoce a zeleniny. Když důchodcům přidáte 5000 v jednom měsíci, maloobchodníci jsou velmi bystří a těch 5000 si přes banány od důchodců stáhnou. Budou mít žně a já jim to přeji,“ naráží Vávra na další peníze pumpované dle vlády do spotřeby, na prezidentem dnes podepsané „rouškovné“.

Lidem nechybí hotovost, ale není kde nakupovat

Pumpovat peníze do spotřeby je navíc podle ekonoma Vávry nesmysl. Problém totiž není na straně poptávky, ale nabídky.

„Lidé si nejdou koupit nové boty proto, že by na ně neměli, ale protože je nemají kde koupit. A pokud budou problémy na straně ekonomiky trvat ještě chvíli, nebudou je mít kde koupit už nikdy, protože ty firmy zbankrotují.“ Peníze má podle něj stát posílat ne lidem, ale firmám.

Navíc přesvědčit lidi, aby utráceli, není možné. Úspory Čechů jsou rekordní. Od března našetřili 280 miliard, z toho domácnosti přes 190. „Nikdo z bystřejších lidí si nemyslí, že covidová krize skončí na Mikuláše. Každý ví, že to poznamená svět možná na dekádu. U nás to nezměníme, kultura spořitelních knížek a termínovaných vkladů se tady buduje od Rakouska.“

Reklama

Doporučované