Hlavní obsah

Babišův ministr otočil. Ústavu, kde zachránili ruku tenistky Kvitové, posílá dotaci

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Ve Vysokém nad Jizerou zachránili lékaři kariéru tenistky Petry Kvitové.

Reklama

Před čtvrt rokem ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch vyplacení 60 milionů korun nemocnici ve Vysokém nad Jizerou zastavil.

Článek

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch rozhodl, že pošle nemocnici ve Vysokém nad Jizerou dotaci ve výši 60 milionů korun.

Tamní Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie, jehož lékaři se specializují na zákroky při zraněních končetin a mimo jiné zde v roce 2016 zachránili ruku a kariéru zraněné tenistce Petře Kvitové, o ni požádal, aby mohl zmodernizovat své prostory. 

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch však před více než čtvrt rokem podporu zastavil s tím, že nemocnice byla pro dotaci vybrána podle politického zájmu.

Když však zanedlouho do nemocnice přijel a zjistil, o jaké zařízení jde, otočil. Výsledkem je, že nyní dotaci podepsal.

Video: Tady operovali zraněnou ruku tenistky Petry Kvitové

Video: Jaroslav Gavenda

Vojtěcha totiž za původní odmítnutí kritizovali poslanci. Nyní Seznamu řekl, že peníze pro ústav ve Vysokém nad Jizerou schválil jeho úřad minulý týden.

„Není to pouze regionální nemocnice, ale má celorepublikový dopad. Také doložili účelnost investice,“ zdůvodnil Vojtěch.

Ředitelka ústavu Marcela Škodová uvedla, že jim ministerstvo písemně oficiálně schválení dotace zatím nepotvrdilo. „Ještě nám nic nepřišlo,“ řekla.

Vedení nemocnice však plánuje na přestavbu vypsat během podzimu výběrové řízení. Příští rok by se pak mohlo začít stavět.

Ústav ve Vysokém nad Jizerou funguje už od roku 1975. Nemocnice proto rekonstrukci potřebuje. A protože její kapacita přestává stačit zájmům pacientů, měla v plánu postavit i zcela nový pavilon se 24 pokoji.

„Areál je zastaralý, pacienti například nemají na pokojích sociální zařízení - to je jen na chodbách,“ prohlásil lidovecký poslanec Vít Kaňkovský, který je jedním z těch, kdo peníze pro ústav prosazoval.

Vlastníkem nemocnice je město, jehož rozpočet je zhruba 40 milionů korun. Takže bez dotace by Vysoké nad Jizerou nedokázalo nejspíše rekonstrukci financovat.

Reklama

Doporučované