Hlavní obsah

Babišův plán snížit daň na 15 procent? Nereálné, říká Hamáček

Foto: Profimedia.cz

Vicepremiér Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Snížení daně z příjmů fyzických osob na 15 procent po zamýšleném zrušení superhrubé mzdy, o kterém se zmínil předseda vlády a hnutí ANO Andrej Babiš, považuje vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček za nerealistické.

Článek

Podle Hamáčka by to znamenalo větší výpadek příjmů státního rozpočtu, než je celý roční rozpočet ministerstva vnitra, uvedl Hamáček v Právu.

„Od ČSSD nemůže nikdo očekávat, že bude dělat daňovou politiku ODS. Daňové kolečko (bývalého ministra financí) Vlastimila Tlustého, které bylo symbolem patnáctiprocentní ‚rovné‘ daně, musí zůstat v propadlišti dějin,“ připomněl Hamáček papírové kolečko, ze kterého si mohli lidé v roce 2006 zjistit, kolik by při zavedení rovné daně ve výši 15 procent ušetřili.

Babiš o víkendu řekl, že od příštího roku počítá se zrušením superhrubé mzdy a zavedením 15procentní daně místo plánovaných 19 procent. To by podle ministerstva financí vedlo k výpadku příjmů ve výši 90 miliard korun. Nyní je efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta.

ČSSD je také pro zrušení superhrubé mzdy, současně se ale musí vyřešit příjmová strana rozpočtu, řekl Hamáček. Řešením podle něj může být daň pro banky, kterou ČSSD v minulosti v koalici hnutí ANO neúspěšně navrhovala.

Návrh bankovní daně představila ČSSD loni v květnu, podle tehdejších představ strany měla mít podobu odvodu z aktiv. Sazba by vzrůstala progresivně od 0,05 procenta do 0,3 procenta a podle odhadů ČSSD by přinesla do rozpočtu až 14 miliard korun ročně.

Babiš tehdy jednání o návrhu ostře odmítl. Když ho později ČSSD chtěla předložit jako poslanecký, varovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), že by se jednalo o porušení koaliční smlouvy. Ta vyžaduje, aby zákony o daních byly předkládány jen jako koaličně dohodnuté, což znamená, že je podpoří nadpoloviční většina ministrů ANO i ČSSD.

Reklama

Doporučované