Hlavní obsah

Balónové létání? Foukne jinam a musíte měnit plány, říká jeden z největších výrobců balónů na světě

Hostem pořadu Byznys zblízka byl Petr Kubíček z firmy Balóny Kubíček.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Firma Kubíček má za sebou rekordní rok. Loni vyrobila 115 balonů a řadí se mezi největší výrobce na světě. Vyrobila balon k výročí české státnosti i balon ve tvaru katedrály a teď dokončuje velkou zakázku pro Turecko.

Článek

První horkovzdušný balon postavil počátkem osmdesátých let na zahradě Aleš Kubíček s přáteli. K balonu brzy přidal i vzducholoď a v druhé polovině osmdesátých let ve společnosti Aerotechnik Kunovice rozjel naplno profesionální výrobu.

Hned po revoluci založil Aleš Kubíček firmu vlastní – Balóny Kubíček. Dnes je jedním z největších výrobců horkovzdušných balonů na světě a své zákazníky má třeba i na Novém Zélandu.

Jak moc se balony od začátku firmy změnily? Od základu. Jediné, co zůstává stejné, je materiál na výrobu košů – ratan. „Ten hlavní důvod je ten, že když balon přistává v polích, ratan přistání utlumí. V minulosti bylo mnoho pokusů ten ratan nahradit, ale nakonec jsme se vždy vrátili k němu,” říká Petr Kubíček, syn zakladatele společnosti.

Sám je nejenom činný v řízení společnosti, ale i velkým nadšencem balonového létání. Je mistrem republiky a nějakou dobu držel i neoficiální rekord v letu balonem – sedm a půl hodiny. „Baloning je krásný v tom, že člověk nikdy neví, kde skončí. My odstartujeme, máme plán letu a foukne jinam a musíme ho během letu změnit,” říká Kubíček.

Brněnská společnost vyrábí balony na míru. Kupují si je firmy kvůli reklamě, zážitkové agentury, ale i nadšenci balonového létání. A fantazii se meze nekladou. Do vzduchu tak vypustila balon ve tvaru půllitru nebo třeba gotické katedrály.

Reklama

Doporučované