Hlavní obsah

Bangladéš evakuuje milion lidí, řítí se na něj cyklon Mora

Bangladéš evakuuje milion lidí kvůli cyklonu Mora.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Úřady vydaly nejvyšší varování. Pobřežní oblasti v nejbližší době zasáhnou vysoké vlny. Země se ještě nevzpamatovala z dubnových záplav.

Článek

Bangladéšské úřady evakuují nejméně milion lidí z jihovýchodních oblastí země, které má v nejbližší době zasáhnout cyklon Mora. Tropická bouře s sebou přináší silný vítr a vysoké vlny. Ministerstvo pro přírodní katastrofy nařídilo úřadům evakuovat obyvatele z pobřežních oblastí, ve kterých žije asi deset milionů ze zhruba 160 milionů obyvatel Bangladéše.

Už dříve Bangladéš vydal nejvyšší stupeň varování před Morou. Nejvyšší stupeň výstrahy platí mimo jiné i pro přístavní města Čitágáon a Cox's Bazar, které žije převážně z turistického ruchu a v jehož blízkosti se nachází nejdelší, 125kilometrová, písečná pláž na světě.

Bangladéš každý rok zasáhne řada bouří, z nichž mnohé mají tragické následky. Chudá asijská země se přitom ještě nevzpamatovala ze záplav, které letos v dubnu zasáhly severovýchodní oblasti, kde postihly miliony lidí. Cena rýže v jejich důsledku dosáhla rekordních cen, protože povodně zničily asi 700 000 tun úrody.

Reklama

Související témata:

Doporučované