Hlavní obsah

Banksyho dílo má další nej. Sotheby’s si za něj nechá platit bitcoinem

Foto: Pexels.com

V kryptoměně bitcoin bude možné zaplatit i za umělecká díla. Ilustrační fotografie.

Reklama

Kryptoměny bitcoin a ethereum pronikají na trh s uměním. Po vydražení díla britského streetartového umělce Banksyho jimi bude možné zaplatit. Je to další krok pro přijetí kryptoměn jako běžnějšího platidla.

Článek

Aukční dům Sotheby’s bude 12. května pořádat dražbu díla Love is in the Air, v překladu Ve vzduchu je láska, od britského streetartového umělce Banksyho. Jeho cena se odhaduje na tři až pět milionů dolarů. V úterý síň oznámila, že za malbu bude možné platit i v kryptoměnách bitcoin a ethereum.

Kvůli tomu Sotheby’s navázala spolupráci s burzou kryptoměn Cionbase, která má během aukce pohlídat výkyvy cen kryptoměn. „Je možné, že vítěz aukce tohoto obrazu bude platit v dolarech, ne v kryptoměně, ale myslím, že pro nás je vytvoření této možnosti zajímavé,“ řekl serveru CNBC ředitel Sotheby’s Charles Stewart.

Aukční dům poprvé vstoupil do světa kryptoměn v dubnu, kdy za ně prodal digitální aktivum NFT od umělkyně Pak. Podle Stewarta je to důkaz, že lidé mají o tento způsob prodeje umění zájem. „Proč by se to nemělo vztahovat i na svět fyzického umění? Bude to velmi zajímavé sledovat,“ uvedl.

Kryptoměny k zaplacení už v březnu povolila londýnská aukční síň Christie’s. Za téměř 70 milionů dolarů se zde vydražila digitální koláž s názvem Každodennost: Prvních 5000 dní od amerického umělce Mikea Winkelmanna, který vystupuje pod uměleckým jménem Beeple. Christie’s se tak stala první velkou aukční síní, která prodala NFT. Při platbě přijala kryptoměnu ethereum.

Podle tržní hodnoty je bitcoin nejhodnotnější kryptoměnou na světě. Aktuálně celý trh s bitcoiny přesahuje částku jednoho bilionu dolarů. Druhou největší kryptoměnou je ethereum, jejíž tržní hodnota se blíží 400 miliardám dolarů.

Zatím není jisté, jestli Sotheby's plánuje kryptoměnu držet, nebo ji hned převede na americké dolary, pokud vítězný uchazeč v aukci za Banksyho dílo zaplatí v bitcoinech, nebo v kryptoměně ethereum. „Máme dohodu s majitelem obrazu, takže to nakonec bude na něm. Partnerství se společností Coinbase nám dává nejen schopnost zpracovat platbu, ale také vůbec tuto možnost,“ uvedl Stewart.

Tento krok ze strany Sotheby’s představuje další širší přijetí kryptoměn. Letos nakoupila bitcoiny například technologická společnost Square, nebo automobilka Tesla, která dokonce akceptuje platbu v bitcoinech za své elektromobily.

K bitcoinům se staví kladně i některé banky. Například americké banky Morgan Stanley a Goldman Sachs svým klientům nabízejí investice do této kryptoměny.

Reklama

Doporučované