Hlavní obsah

Banksyho Dívka s balónkem se v Británii stala nejoblíbenějším uměleckým dílem

Banksyho Dívka s balónkem v Británii vyhrála hlasování o nejoblíbenější umělecké dílo.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Banksyho graffiti porazilo 19 dalších děl, které předtím pečlivě vybrali odborníci na umění.

Článek

Banksyho graffiti dívenky, jež se smutkem pozoruje odlétající balónek ve tvaru srdce, se stalo nejoblíbenějším britským uměleckým dílem. Britové vybírali z užšího seznamu 20 děl, který sestavili výtvarní redaktoři a umělci, napsal deník The Guardian.

Jednu z prvních verzí Dívky s balónkem nastříkal Banksy na zeď tiskárny v londýnské čtvrti Shoreditch v roce 2002. O desetiletí později byla menší varianta tohoto graffiti na kartonu prodána v aukci za 73 250 liber (2,14 milionu korun). V roce 2014 bylo dílo ve čtvrti Shoreditch sejmuto ze zdi, vystaveno a později prodáno.

Výtvor tajemného umělce - Banksyho identita není dosud známa - předstihl i lyrické zachycení anglického léta na obraze Vůz na seno krajináře Johna Constabla či Zpívajícího lokaje od Jacka Vettriana z 90. let minulého století. Vettrianův obraz odmítla v roce 1992 přijmout na pověstnou letní výstavu Královská akademie a mnoho kritiků nemůže přijít malíři na jméno, přesto se plátno v roce 2004 prodalo v aukci za 744 500 liber (21,74 milionu korun).

Do první pětice Britové vybrali ještě obraz známý pod zkráceným názvem Bojující Temeraire od J. M. W. Turnera a uzavírá ji socha Anděl severu, kterou v roce 1998 dokončil Antony Gormley. Nyní jeho 20metrový výtvor stojí v severovýchodní Anglii u města Gateshead, kde na místě bývalého dolu odkazuje mimo jiné na průmyslovou minulost regionu.

Mezi dvacítkou vybraných uměleckých děl jsou i tři obaly alb, a to obal osmé desky skupiny Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, dále obal alba Dark Side of the Moon skupiny Pink Floyd a nakonec přebal desky Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols punkové skupiny Sex Pistols, který navrhl Jamie Reid.

Třetina vybraných děl byla vytvořena v posledních 25 letech. Vedle Anděla severu vybrali Britové ještě tři sochy, například dominantu londýnského olympijského stadionu - 155 metrů vysokou ocelovou věž od Anishe Kapoora.

Banksy svým uměním rád provokuje. Jeho díla jsou charakteristická dávkou ironie a politickou angažovaností. Identitu Banksyho ale veřejnost nezná. Minulý měsíc DJ Goldie omylem naznačil, že by jím mohl být zpěvák skupiny Massive Attack Robert Del Naja. Ten to ale popřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované