Hlavní obsah

Baťa opustí v Liberci vysoce ceněnou budovu, kterou kdysi firma postavila

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Dům obuvi Baťa na Soukenném náměstí v Liberci je funkcionalistická výšková budova z roku 1932. Obchodní dům je od roku 1958 zapsán v seznamu kulturních památek.

Reklama

V Liberci končí prodejna Baťa v budově na Soukenném náměstí, kterou ve 30. letech výrobce obuvi sám postavil.

Článek

Devítipodlažní funkcionalistický dům dnes stejně jako řada dalších bývalých budov Baťa patří zlínské developerské společnosti Heritage Real Estates, která prodejně obuvi neprodloužila smlouvu. Z památkově chráněné budovy zmizí i nápis Baťa, uvedla dnešní liberecká příloha MF Dnes.

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Baťův obchodní dům patří k nejpodařenějším funkcionalistickým stavbám regionu.

„Chystáme se na celkovou rekonstrukci budovy. Prázdná nezůstane. Tradice prodeje bot sice pokračovat nebude, v přízemí bude pravděpodobně kavárna. Baťa měl v současnosti tři patra, ostatní obsadili jiní nájemci. Myslím si, že dokážeme zaplnit všechna. Vietnamských prodejen se lidé obávat nemusí,“ řekl deníku Viktor Šimeček z Heritage Real Estates.

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Obchodní dům Baťa v Liberci sousedí s nákupním Palácem Dunaj.

Liberecká budova Baťa patří ve městě k nejvýraznějším zástupcům funkcionalismu. Prodejna obuvi se tu zavře 19. února. „Mrzí nás to s ohledem na tradici prodeje bot, která je s domem spjatá. Intenzivně jednáme o přesunu prodejny do nedalekého nákupního centra,“ řekla deníku marketingová manažerka společnosti Baťa Denisa Jandová. V Liberci má firma ještě druhou prodejnu v OC Nisa.

Malá parcela vyhnala dům do výšky

Obchodní dům firmy Baťa byl postaven na místě starší klasicistní zástavby. Demolicí uvolněná stavební parcela na obchodně značně výhodném a rušném místě nároží dnešní Pražské ulice (dříve Schücker Str.) a Soukenného náměstí byla značně malá, což se odrazilo na vertikalitě stavby.

Jedná se o devítipodlažní objekt železobetonové konstrukce se zaobleným nárožím a s nadvakrát ustoupenými horními podlažími – zasunuté sedmé a osmé patro a následně i poslední deváté. Elegantní směrem vzhůru se zužující budovu tvoří rytmicky se střídající pásy oken probíhající přes zaoblené nároží a užší omítané parapety.

Mírně za uliční čáru zapuštěný parter s prosklenými výkladci, opaxitovým a syenitovým obkladem v úrovni soklu má hlavní vstup do prodejních prostor v zaobleném nároží. Vedlejší vchod, kterým je přístupné vnitřní schodiště, se nachází na straně budovy v dnešní Revoluční ulici.

Interiér objektu byl řešen v duchu zásad moderního prodeje s přihlédnutím k maximální využitelnosti otevřených obchodních ploch. Nezbytné provozní, komunikační a sociální zázemí obchodu bylo situováno v pravé části půdorysu. Kancelářské prostory se nacházely v posledních podlažích.

Přidružené služby související s obchodní strategií firmy Baťa, jako např. manikúra, pedikúra, správka obuvi, masáže apod., se nacházely buď v horních podlažích, nebo byly situovány v zadní části půdorysu. V roce 1992 byl obchodní dům v restituci vrácen původnímu majiteli a slouží i nadále účelu, pro který byl postaven.

Zdroj: Petra Šternová, NPÚ Liberec, Liberec : Reichenberg

Foto: wikimedia

Devítipodlažní budova s železobetonovou nosnou konstrukcí byla postavena na místě původní klasicistní zástavby, ve které původně bylo železářství Jana Mráze.

Reklama

Související témata:

Doporučované