Hlavní obsah

Schillerová se radovala. Bazén v Thermalu ale nemá kolaudaci

Foto: Irena Hejdová, Seznam Zprávy

Ministryně financí Alena Schillerová v neděli otevřela nezkolaudovaný bazén v hotelu Thermal.

Reklama

Zkušební provoz má sloužit hlavně k ověření, jestli zařízení na stavbě fungují podle předpisů. Práce na rekonstrukci mohou dál pokračovat.

Článek

„Jsem šťastná. Karlovy Vary mají zpátky svůj bazén,“ radovala se v neděli ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), když na sociálních sítích informovala o „otevření“ plovárny v hotelu Thermal.

Její video se slavnostním přestříháváním pásky a prvními návštěvníky z dětského plaveckého klubu mohlo vytvořit dojem, že je bazén v plném provozu.

Účastníci ceremoniálu, který se záměrně konal během prvních dnů karlovarského filmového festivalu, si však na místě nemohli nevšimnout, že rekonstrukce okolí bazénu není hotová. Vedle oficiálních snímků zveřejněných Schillerovou nebo jejím ministerstvem, kterému Thermal patří, se na veřejnosti objevily také další fotografie se zakrytým stavebním materiálem, přepažujícími páskami nebo uvolněnými dlaždicemi.

Podle zjištění Seznam Zpráv tomu odpovídá i právní stav, v jakém se bazén ve skutečnosti nyní nachází. Neprošel kolaudačním řízením, ale funguje pouze v provizorním režimu.

„Stavba zatím zkolaudována nebyla, stavební úřad kolaudační souhlas nevydával. Bazén je ve zkušebním provozu,“ uvedla na dotaz redakce mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá. Povolení ke zkušebnímu provozu platí do konce srpna 2022.

Zkušební provoz slouží podle stavebního zákona k tomu, aby se „ověřila funkčnost a vlastnosti provedené stavby podle dokumentace či projektové dokumentace“. Týká se to například hlučnosti vzduchotechniky nebo dalších zařízení, u kterých si stavebník může vyzkoušet předepsané vlastnosti.

Ve skutečnosti se zkušební provoz často využívá k tomu, že se stavba začne užívat ještě před požadovanou kolaudací. A to přesto, že ve stavebním zákoně se k takovému účelu počítá s jiným ustanovením, tzv. předčasným užíváním stavby.

Stavební odbor karlovarského magistrátu, který dohlíží na rekonstrukci celého Thermalu, zdůraznil, že ke schválení zkušebního provozu byly splněny všechny předepsané podmínky.

„V uplynulých dvou týdnech proběhly kontrolní prohlídky stavby, jejichž součástí bylo mimo jiné ověřování souhlasných stanovisek dotčených orgánů, účastníků řízení, předepsaných zkoušek či revizních zpráv. Všechny závěry byly kladné, nikdo z účastníků kontrolních prohlídek nevznesl námitky proti zahájení zkušebního provozu,“ tlumočila mluvčí magistrátu stanovisko vedoucího stavebního odboru. „Rozhodnutí nebylo vydáno pod jakýmkoliv politickým tlakem,“ doplnila na dotaz Seznam Zpráv.

Stavební úřad také ujistil, že v Thermalu provede další kontrolní prohlídky a zaměří se na to, jak se podmínky zkušebního provozu dodržují. „Po vyhodnocení bude případně vydán kolaudační souhlas,“ uvedla mluvčí.

Ve skutečnosti se tak veřejnosti otevřela pouze první část bazénového a saunového centra, které má být celé hotovo letos na podzim. V první dnech měla být kapacita bazénu jen 150 lidí, postupně se ale má rozšiřovat až na zhruba 1000 lidí.

„Otevřená je aktuálně bazénová část, bazén a vřídelní bazén, část šaten a sprch. Zbývá dodělat ikonický Snack Bar, který bude otevřen pro zákazníky bazénové části, ne pro veřejnost z ulice, jak tomu bylo dřív. A chceme dodělat restauraci v pátém patře se skvělým výhledem. A saunové centrum by mělo být koncem roku také hotové,“ řekl agentuře ČTK Jaroslav Zonyga, provozní ředitel společnosti Saunia, která bude bazénové centrum provozovat.

Slavnostní otevření bazénu se několikrát odkládalo. Původně se měl zpřístupnit ještě před filmovým festivalem, který začal minulý pátek. Na jeho otevření se nejprve chystal i premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Hotel Thermal byl postavený v 70. letech minulého století podle návrhu manželů Machoninových. Stát už od počátku rozsáhlé rekonstrukce hotelu a bazénového centra proinvestoval asi půl miliardy korun. Hotová je část pokojů nebo obálka hotelu. Podle ministryně Schillerové by se měla do modernizace hotelu investovat asi miliarda korun.

Reklama

Doporučované