Hlavní obsah

Bečva se táhne jako vyšetřování Čapího hnízda, zlobí se čtenáři

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Část místních obyvatel, podobně jako určitá skupina čtenářů Seznam Zpráv, má o viníkovi jasno. Chemička však podezření striktně odmítá.

Reklama

„Je zcela jasné, kam vyšetřování vede. Do ztracena,“ myslí si o pátrání po viníkovi ekologické katastrofy na řece Bečvě čtenářka Seznam Zpráv Libuše Rousová. Stále více lidí ztrácí víru, že původce otravy bude potrestán.

Článek

„Nespáchaly ony ryby nakonec hromadnou sebevraždu?“ ptá se v diskuzi Seznam Zpráv sarkasticky další ze čtenářů Stanislav Lukeš. Na mysli má více než čtyřicet tun ryb, které v Bečvě uhynuly 20. září. Ekologickou havárii – dle mnohých nejhorší v Česku za posledních deset let – podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy. Otrava postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Kyanidy, říkají experti, poškodily celý vodní biotop a životní podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na čtyřech desítkách kilometrů toku.

Dnes, tři měsíce poté, není jasné, jak k tragédii došlo. Znalecké posudky v kauze otravy Bečvy totiž stále nejsou hotové. Jejich vypracování do 20. prosince slíbil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Soudní znalec však požádal o prodloužení lhůty k předložení expertních závěrů.

„Nač asi znalec potřebuje víc času? Aby se na všechno potichu zapomnělo,“ domnívá se čtenář Petr Plhal.

„Silně to připomíná ‚rychlost‘ vyšetřování Čapího hnízda,“ přidává se Aleš Kaška. Podobně jako většina čtenářů naráží na fakt, že v podezření je stále také chemička Deza, jež patří do holdingu Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). V září, několik hodin před havárií, tam došlo k havárii kaustifikační jednotky a do kanalizace vytekly kubíky toxické směsi. Na případ poukázal Deník Referendum. Chemička jakoukoli vinu odmítá. Inspekce s ní vede správní řízení.

Zájem veřejnosti na vyšetření zářijové otravy řeky Bečvy je podle náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hany Ančincové (Piráti) obrovský. Prodloužení lhůty na vypracování znaleckého posudku, který je klíčový pro policejní vyšetřování, však očekávala.

„S trpkým povzdechem musím říct, že jsem něco takového čekala, jelikož termín byl včera (v neděli) a žádné informace zatím nešly. Pro mě je to velké zklamání. Už jsem několikrát říkala, že právě instituce by měly transparentně a v nějakém časovém sledu poskytovat informace. Když jsou informace poskytovány veřejnosti, snižují množství konspiračních teorií,“ řekla dnes ČTK náměstkyně hejtmana.

Komunikaci ohledně kauzy nepovažuje za šťastnou. Na mysli měla například situaci, kdy nedlouho po otravě řeky vyloučila Česká inspekce životního prostředí jako možného původce valašskomeziříčskou chemičku Deza spadající do koncernu Agrofert. „Vzhledem k tomu, že se tady vylučovaly některé subjekty několik dní po události, tak to zase nepřispívá k důvěře veřejnosti v to, že se věc objektivně vyšetří. A to neříkám, kdo havárii způsobil, nebo nezpůsobil. My musíme všem měřit stejným metrem,“ dodala Ančincová.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) i policie už dřív označili za možný zdroj zářijového úniku kyanidů kanál vedoucí z továrního areálu v Rožnově pod Radhoštěm, kde provozuje čistírnu odpadních vod firma Energoaqua. Krajský úřad nyní v souvislosti s otravou Bečvy provádí dvě rozsáhlé kontroly. „Jedna je z titulu vodoprávního úřadu ve společnosti Energoaqua. A v rámci integrované prevence provádí kraj kontrolu v Deze. Samozřejmě se tam přetahujeme o informace s policií a Českou inspekcí životního prostředí, takže kontrola asi nebude tak rychlá, jak bychom si představovali,“ upozornila Ančincová.

Lakonicky dosavadní výsledky vyšetřování shrnul čtenář Jan Tošner: „Pokud se něco nechce najít, tak se to velmi pravděpodobně ani nenajde.“

Reklama

Doporučované