Hlavní obsah

Šéf v pražském hotelu splachuje záchody. Do domu duchů přestěhoval rodinu

Podívejte se, jak ředitel hotelu v centru Prahy funguje i jako správce, ostraha a pokojská. Hotel je už poněkolikáté letos uzavřen kvůli pandemii covidu-19.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Síť Sivek Hotels provozuje hotely na dobrých adresách v Praze. Vyhledávají je hlavně zahraniční turisté, kteří nepřijeli. A kvůli tomu letos skupina počítá se ztrátou 150 milionů korun.

Článek

Trochu to připomíná slavný horor Osvícení, v originále The Shining. Luboš Bernat se přestěhoval s celou rodinou do Hotelu Harmony, kterému šéfuje. Aby prázdný hotel nebyl opuštěný úplně, sbalil manželku i desetiletou dceru do „domu duchů“.

„Zvykla si,“ mluví o manželce a dodává, že dcera to bere jako dobrodružství. On už méně, protože v noci občas slyší zvuky a doufá, že to nejsou zloději.

V prázdném hotelu bez turistů však nejde jen o ostrahu, ale především o údržbu. Stejně jako jiná nemovitost by bez ní totiž tříhvězdičkový hotel Na Poříčí v Praze velmi rychle chátral a náklady na znovuobnovení provozu by byly několikanásobné oproti stávajícím nákladům.

„Teď jsem správcem. Ráno obcházím celý hotel od střechy až po kotelnu, kontroluji pokoje,“ popisuje pro SZ Byznys Bernat.

Za běžného provozu většinu závad, jako je nefungující lednice nebo protékající toaleta, nahlásí na recepci samotní hosté. Problém je, že teď nemá malér kdo oznámit. „Už jsme zažili, že nám začala protékat voda. Mohla za to utržená hadička na záchodě. Kdybych to nezjistil, tak by protekla několika patry. To by znamenalo zničené koberce, malby,“ vypočítává možné škody šéf jednoho z ubytovacích zařízení v centru Prahy.

Sivek Hotels

Hotelová síť provozuje hotely v kategorii 3 a 4 hvězd v Praze: Kampa Stará zbrojnice, Selský dvůr, William, Melantrich, Harmony a lázeňský hotel na Slovensku.

Do portfolia činnosti skupiny patří i restaurační, cateringové a eventové služby.

Obrat za rok 2019: 162 milionů Kč.

Očekávaná ztráta za rok 2020: 150 milionů Kč.

Nejvíc práce má právě v koupelně. Jednou za dva dny odpouští vodu z kohoutku i ze sprchy, aby se neusazovaly nečistoty kvůli bakterii Legionella. Pravidelně splachuje toalety.

„Je pravda, že když jsem přebíral hotel jako ředitel, tak jsem si tedy nepředstavoval, že tady budu zrovna dělat tohle,“ směje se šéf jednoho z hotelů sítě Sivek Hotels.

Právě likvidace následků, pokud by se přemnožila zmíněná bakterie, je pro hoteliéry noční můrou. „Následná opatření přemnoženého výskytu bakterie Legionella jsou možná pouze aplikací externího zařízení do vodovodního systému. Náklady na tuto technologii se pohybují v řádu čtvrt milionu korun na jeden hotel. Konkrétně v Sivek Hotels tedy hovoříme o částce jeden milion a 250 tisíc korun,“ vypočítává Zdeněk Štěpán, finanční ředitel a jednatel Sivek Hotels.

Zavřít neznamená šetřit

V pokojích se teď nedá rozsvítit, zásuvky jsou odpojené od přívodu elektřiny. To bylo první, co už po prvním lockdownu udělali. Lednice a minibary vypnuté. Už teď je jasné, že při znovuotevření se budou muset jeden po druhém vyčistit a vydezinfikovat, protože se v nich usazuje plíseň.

Televize jsou prodané do různých bazarů, aby neplatili veřejnoprávní poplatky. Doufají, že po posledním uzavření je zase vykoupí zpátky.

Zavřít hotel neznamená podle finančního ředitele a jednatele Sivek Hotels, že se šetří. „My si třeba nakupujeme energie, takže když vypneme elektřinu, máme pak dražší energii za kilowatthodinu, protože máme nakoupenou energii předem. Podobně je to s výtahem. Pokud bychom ho vypnuli úplně, tak sice ušetříme, ale opětovné spuštění výtahu na revizích bude stát více než běžná revize, stálo by to dvojnásobek,“ upřesňuje Zdeněk Štěpán, který v hotelové skupině „hlídá kasu“.

„Náklady v zavřeném hotelu jsou i přes veškeré snahy ušetřit stále třetinové, ne nulové, jak by si někdo myslel,“ doplňuje finanční ředitel.

Boj s vlhkem, boj s plísní

V celém hotelu se teď kvůli snížení nákladů méně topí, matrace a ložní prádlo tak občas vlhnou.

„Je to problém. Když budeme chtít ubytovat příští klienty, všechno prádlo musíme stáhnout, přes prádelnu vyprat, vyvětrat matrace a vyvětrat pokoje,“ popisuje šéf, údržbář a „pokojská“ v jedné osobě. Luboš Bernat totiž musí několikrát během uzavření všechny matrace nadzvednout a vyvětrat. 138krát. Právě tolik postelí je v hotelu čítajícím 60 pokojů.

Dvakrát denně tráví Bernat čas také v kotelně. „Musím zkontrolovat všechny tlaky, teploty, jestli běží čerpadla, která běžet mají. Sráží se voda v komínu, takže odčerpáváme sraženou vodu,“ vypráví pro Seznam Zprávy.

Právě v kotelně měli kvůli první odstávce první větší škodu. Když po první vlně pandemie obnovili provoz, pokazilo se velké oběhové čerpadlo. Škoda: 30 tisíc. „Bylo to způsobené odstávkou, čerpadlo je dělané na to, aby běželo 24 hodin denně. Jakmile jsme ho vypnuli, změnily se tlaky v systému, v potrubí a čerpadlo to nevydrželo. Problém každého zařízení je, jako to máte s autem. Je mu nejhůř, když neběží. Ono se nedá říct: Zavřeno, šetřím. Ty sekundární náklady, které s tím máte spojené, jsou velké. Zjistíte, že snížením nákladů se k příjmům nedá prošetřit,“ říká Zdeněk Štěpán, jednatel Sivek Hotels.

Reklama

Doporučované