Hlavní obsah

Ubili ho k smrti. Pachatel neznámý, stopy vedou k šéfovi běloruského hokeje

Svět bez obalu: Běloruský aktivista Raman Bandarenka zemřel poté, co jej zmlátili maskovaní muži.Video: RFE/RL

 

Reklama

V listopadu 2020 zemřel běloruský aktivista Raman Bandarenka, kterého brutálně zmlátili neznámí maskovaní muži. Dostal se s nimi do vyprovokované potyčky poté, co muži chtěli strhnout vyvěšenou vlajku starého Běloruska.

Článek

V reakci na Bandarenkovu smrt vyšly v mnoha městech Běloruska do ulic tisíce lidí uctít jeho památku.

Verzí, co smrt aktivisty způsobilo, se objevilo hned několik. K incidentu se vyjádřil i samotný vládce země Alexandr Lukašenko. „Byl opilý. Samozřejmě ho odvedli na policejní stanici. Po cestě se mu udělalo nevolno. Tak mu zavolali sanitku a poslali do nemocnice,“ tvrdil prezident v jednom ze svých vystoupení.

Toto tvrzení bylo následně vyvráceno a označeno za lež. Stačilo použít záznam z průmyslové kamery ze sídliště v Minsku, kde Bandarenka žil. Dění osudné noci 11. listopadu 2020 navíc natočil na mobil i kolemjdoucí. Na obou záznamech lze vidět maskované muže v civilních šatech, kteří na aktivistu zaútočili. Z mobilu lze vyčíst, že se Bandarenka bránil. Na průmyslové kameře je pak vidět, jak útočníci vlečou jeho bezvládné tělo. Další záznamy ukazují přijíždějící stříbrnou dodávku, do níž je svázaný Bandarenka naložen. Na záznamu kamery je uveden čas 22:19. Až teprve po dalších 50 minutách policie zavolala sanitku.

Skupina bývalých příslušníků běloruských bezpečnostních služeb, která si říká By_Pol, shromažďuje kompromitující materiály proti běloruskému režimu. By_Pol zveřejnili záznam telefonátu, na kterém policista popisuje zdravotní stav zadrženého muže a uvádí, že upadl do bezvědomí.

Operátor: „Jak je starý?“

Policista: „Okolo 30–35 let.“

Operátor: „Je opilý?“

Policista: „Ne. Není cítit alkoholem.“

Operátor: „Telefonát přijat ve 23:08.“

Není možné ověřit autentičnost této nahrávky, ale předchozí zprávy By_Polu byly důvěryhodné.

Další důkazy pak přinesla lékařská prohlídka Ramana Banderanky, v níž se píše o vážných poraněních jeho hlavy.

Následujícího dne – 12. listopadu – Raman v nemocnici zemřel. 13. listopadu citovala online média doktora Arcjoma Sarokina, který uvedl, že Bandarenka neměl v krvi žádný alkohol. 19. listopadu byli Sarokin a také novinářka Kacjaryna Barysevičová, která tyto informace zveřejnila, zatčeni. Sarokin strávil ve vězení tři měsíce. Barysevičová byla odsouzena na 6 měsíců za porušení lékařského tajemství.

Bandarenkova matka následně sama lékařskou zprávu zveřejnila. Jasně se v ní uvádí, že v synově krvi nebyl objeven žádný alkohol.

Tisíce lidí se 20. listopadu zúčastnily Bandarenkova pohřbu v kostele na předměstí Minsku. Na plakátu u jeho rakve se píše, že byl policií ubit k smrti a že mu bylo 31 let.

„Oni si myslí, že nás tím zastraší. Na to ale mohou zapomenout,“ pronesla jedna z účastnic pohřbu.

Hněv veřejnosti v Bělorusku se ještě zvýšil, když nezávislá média zveřejnila propojení tohoto případu se známými osobnostmi. Citovala očitého svědka, který uvedl, že mezi útočníky zahlédl Dzmitryje Šakuta, bývalého světového šampióna v kick boxu. Opoziční kanál Nextra na síti Telegram zveřejnil audionahrávku, na které je slyšet rozhovor Šakuty s Dzmitrijem Baskauem – šéfem běloruské hokejové federace.

Šakuta: „Takže jsem běžel k němu a srazil ho k zemi. Ale nepraštil jsem ho tak, aby ztratil vědomí.“

Baskau: „Ano, jasně.“

Šakuta: „Chytli jsme ho za ruce a nohy a odnesli do policejní dodávky. Když jsme mu vrátili jeho telefon, tak řekl, že byl zmlácen pod lampou. Jak by ho tedy teď mohli v bezvědomí přivést na policejní stanici?“

V listopadu zjistila skupina By_Pol další důležité informace. Zveřejnila údaje z dat mobilních telefonů, které nasvědčují tomu, že jak oba zmiňovaní muži, tak i Lukašenkova tisková mluvčí Natalja Eismontová byli v době útoku na aktivistu na zmíněném minském sídlišti.

Baskau tato obvinění odmítl. Ale na svoji obhajobu neuvedl žádný důkaz. By_Pol naopak zveřejnil skutečná telefonní čísla všech těchto osob. Dva dny po Bandarenkově smrti slíbil Lukašenko, že nechá vše prošetřit, ale šetření mělo předem zřejmý výsledek. „Úřady s tím nemají absolutně nic společného,“ prohlásil běloruský prezident.

Koncem února bylo už vyšetřování ukončeno s tím, že ani policie, ani žádný úřad nemá s muži, kteří napadli Bandarenka, nic společného.

Šakuta, Baskau a Ejsmontová byli však poté zaneseni na seznam osob, na něž se vztahují sankce pobaltských států – Litvy, Lotyšska a Estonska.

Baskau byl vyloučen ze všech akcí a aktivit Mezinárodního olympijského výboru a Ejsmontová se dostala na sankční seznam Evropské unie za podporu represí a zastrašování lidí státním běloruským aparátem.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované