Hlavní obsah

Běloruský soud poslal novinářky za natáčení protestů na dva roky za mříže

Foto: Profimedia.cz

Zadržené novinářky Darja Čulcovová a Kacjaryna Andrejevová.

Reklama

Běloruský soud ve čtvrtek poslal na dva roky do vězení dvě novinářky z televize Belsat, sídlící v Polsku, které natáčely a vysílaly v přímém přenosu protesty proti autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Článek

Tři dny trvající proces u okresního soudu v Minsku nakonec skončil odsouzením obou novinářek. „Soudkyně Natallja Buhuková vynesla trest, o který žádala prokuratura,“ uvedla televize Belsat na svém webu. „A proč jsme nedostaly 25 let?“ zeptala se jedna z odsouzených po vynesení verdiktu.

Sedmadvacetiletou Kacjarynu Andrejevovou a třiadvacetiletou Darju Čulcovovou zadržela policie loni v listopadu v bytě, odkud natáčely protesty proti zabití demonstranta, který přišel o život několik dní předtím. Obě ženy, obviněné z řízení demonstrací jejich natáčením, trvaly na své nevině. Obžaloba jako materiální důkazy předložila videokameru, mikrofon, mobilní telefony, flash disky a vesty s označením novinářské profese, napsala agentura Reuters.

Pořádkové síly zadržely více než 33 000 lidí při násilím potlačovaných protestech proti Lukašenkovi, trvajících od sporných prezidentských voleb z loňského srpna. Jejich vítězem úřady znovu vyhlásily Lukašenka, vládnoucího bývalé sovětské republice již od roku 1994.

Podle odpůrců režimu ale byly výsledky voleb zfalšovány, neuznala je ani Evropská unie, která uvalila na Lukašenka a jeho spolupracovníky podezřelé z falšování voleb a z porušování lidských práv nové sankce. Lukašenko odmítl odstoupit a těší se podpoře Moskvy, která v Bělorusku vidí nárazníkový stát proti Evropské unii a NATO.

Reklama

Související témata:

Doporučované