Hlavní obsah

Benešov - typické české voličské město. Jak volí jeho obyvatelé a jak je ovlivnila kauza Čapího hnízda?

Reportér Aleš Černý přináší další volební informace z typického českého voličského města - z Benešova. Nedaleko se nachází i Čapí hnízdo lídra hnutí ANO Andreje Babiše.

 

Reklama

Reportér Seznam Zpráv Aleš Černý sledoval v pátek volební dění v Benešově. Zabýval se tím, zda tamní voliči volí letos stejně jako v předchozích volbách v roce 2013.

Článek

Většina dotázaných z Benešova, který se stal významným poté, co se v něm odrazily celorepublikové výsledky ve volbách z roku 2013, uvedla, že letos se chystá volit někoho jiného. To odpovídá i výsledkům letošních volebních průzkumů, podle kterých jsou preference jiné, než byly před čtyřmi lety.

Tehdy v předčasných sněmovních volbách zvítězili sociální demokraté s 20,45 procenty hlasů. Na druhém místě ale překvapivě skončilo ANO 2011, které získalo 18,65 procenta a třetí byli komunisté.

Jen několik kilometrů od Benešova se nachází Čapí hnízdo, kauza s ním spojená však tyto respondenty nijak v rozhodování, komu dají svůj hlas, neovlivnila. I ředitel místního muzea Radovan Cáder se domnívá, že přítomnost Čapího hnízda nehraje roli. Většina obyvatel Benešova podle něj na Čapím hnízdě nikdy ani nebyla. Volit prý budou podle toho, zda se vymezují vůči Babišovi.

Na reportáž a rozhovor s ředitelem muzea se podívejte ve videu.

Benešov: město, které svými výsledky voleb odráží celorepublikové statistiky

Reklama

Související témata:

Doporučované