Hlavní obsah

Benešová nenechá Zemana spát. Podala na exšéfa žalobců kárnou žalobu

Foto: vláda.cz

Marie Benešová.

Reklama

Pavel Zeman sice z místa nejvyššího státního zástupce odešel, ale soustavu státních zástupců neopustil.

Článek

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová podala kárnou žalobu na někdejšího šéfa žalobců Pavla Zemana.

Informaci Seznam Zpráv potvrdil mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

„Mohu bez dalších podrobností potvrdit, že informace, které máte, se zakládají na pravdě. Kárnou žalobu na Pavla Zemana týkající se výhradně kauzy Czernin jsme dnes odeslali Nejvyššímu správnímu soudu,“ uved v SMS.

Samotný Zeman žalobu nijak nekomentoval. „Já o tom nic nevím, jsem na dovolené. Vyjadřovat se k tomu budu až v pondělí,“ řekl Seznam Zprávám.

Seznam Zprávy začátkem roku popsaly, že se někdejší nejvyšší státní zástupce mohl dostat do střetu zájmů, když se snažil urovnat restituční spor svého známého, ve kterém figuroval i rod Czerninů.

Setkal se na toto téma se soudcem Janem Czerninem, vzdáleným příbuzným jedné strany sporu, a třikrát se odvolal v trestní kauze, která mohla restituce v konečném důsledku zpochybnit. Opakovanými dovoláními k Nejvyššímu soudu se fakticky zasadil o to, že soudy nakonec rozhodly podle jeho představ – ku prospěchu jeho známého Petra Habersbergra.

Termín, do kdy mohla ministryně o kárné žalobě v souvislosti s případem Czerninů rozhodnout, by vypršel tuto neděli.

Pavel Zeman skončil jako nejvyšší státní zástupce 30. června, zůstal ale řadovým státním zástupcem. V pondělí jej v čele českých žalobců nahradil jeho někdejší zástupce Igor Stříž.

Reklama

Doporučované