Hlavní obsah

Benešová zesiluje boj proti šéfovi žalobců. Babiš se ho zastal

Foto: vlada.cz

Porušil zákon, je přesvědčena ministryně Benešová o nejvyšším žalobci.

Reklama

aktualizováno •

Ministryně spravedlnosti je přesvědčena, že Pavel Zeman překročil své pravomoci v kauze Vrbětice. Premiér s tím ale nesouhlasí.

Článek

Informování o kauze Vrbětice, kvůli kterému byla sama Marie Benešová „na koberečku“ u premiéra, dalo ministryni spravedlnosti nové téma do boje proti nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Ministryně se na něj rozhodla podat kárnou žalobu, a jak potvrdila deníku Právo, „musí tak učinit s ohledem na nedávný postup Zemana v kauze Vrbětice“.

Kromě toho ministryně vyčítá Pavlu Zemanovi další kauzu. A to jeho zapojení do případu restitucí majetku šlechtického rodu Czerninů, který rozkryly počátkem tohoto roku Seznam Zprávy.

Kárnou žalobu by řešil Nejvyšší správní soud a mohla by skončit i jeho odvoláním z funkce.

Vrbětická linka kárné žaloby se týká Zemanova veřejného vystoupení z 19. dubna, v němž po jednání vlády mluvil o probíhajícím trestním řízení týkajícím se vyšetřování výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích.

„Zcela určitě porušil zákon… Překračuje kompetence dané zákonem. Podle zákona neměl (Zeman) v té věci vůbec vystupovat. On není ani dozorovým, ani dohledovým státním zástupcem. Pasoval se do role jakéhosi generálního prokurátora,“ uvedla pro Právo Benešová.

Podle premiéra Andreje Babiše ale kárná žaloba není možná, s Benešovou o tom už jednal, uvedl server Lidovky.cz. „Jsem přesvědčen, že k podání kárné žaloby není možné přistoupit. Pavel Zeman byl na schůzky přizván. A to i na jednání vlády z důvodu záštity dané instituce. Nikdy se neřešil trestní spis,“ řekl ve čtvrtek webu Babiš.

Pavel Zeman pochybení odmítá. Podle něj informace sestavilo příslušné dozorové státní zastupitelství – tedy to krajské v Brně. On je pak prezentoval veřejnosti jako „hlava soustavy“.

„Postup při podávání informací odpovídal běžnému postupu jako u jiných kauz. Klíčové bylo posouzení veřejného zájmu na informování veřejnosti. Dozorový státní zástupce dospěl k závěru, že tento veřejný zájem je dán. Jako představitel veřejné žaloby jsem zpřístupnil veřejnosti informace zpracované Krajským státním zastupitelstvím v Brně v rozsahu určeném ke zveřejnění,“ napsal Zeman v prohlášení.

Benešová vyhrožuje kárnou žalobou již od minulého měsíce. „Pokud bude podána kárná žaloba, tak jako tohle nemůže dělat nejvyšší státní zástupce. To je ztráta morálního kreditu,“ uvedla dříve ministryně.

Reklama

Doporučované