Hlavní obsah

Vrbětice přehledně: Jaké jsou důkazy proti Rusům? A co se ví o výbuchu?

Foto: Profimedia.cz

Do akce ve Vrběticích se zapojilo minimálně šest agentů ruské GRU, po Alexandru Miškinovi a Anatoliji Čepigovi vyhlásily české úřady pátrání.

Reklama

Seznam Zprávy přinášejí základní fakta o skandálu kolem ruských agentů a výbuchu muničního a zbrojního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Co zjistila policie, co iniciovalo explozi a jaká byla role politiků?

Článek

Už pátým dnem žije Česko největším mezinárodním skandálem v novodobé historii: odhalením, že za šest let starým výbuchem muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku stála ruská rozvědka GRU.

Česká policie vyhlásila po dvou agentech, kteří podle ní stojí za výbuchem, při němž zahynuli dva zaměstnanci vrbětického skladu a který způsobil miliardovou škodu. Podle informací Seznam Zpráv se však na útoku podíleli ještě další příslušníci elitního komanda 29155, které je určeno pro násilné akce. Podle investigativců ze skupiny Belingcat a časopisu Respekt jich bylo celkem šest.

Seznam Zprávy přinášejí dosud známá základní fakta k této kauze.

Jsou určitě pachateli ruští agenti?

Že za explozí stojí Rusko, oznámili v sobotu večer na mimořádné tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Na základě jednoznačných důkazů získaných vyšetřováním našich bezpečnostních složek musím konstatovat, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské GRU, jednotky 29155 do výbuchu muničního areálu skladu Vrbětice v roce 2014. Při této explozi došlo k obrovským materiálním škodám, vážnému ohrožení a narušení životů mnoha místních obyvatel, ale především zde zahynuli dva naši spoluobčané, nic netušící nevinní otcové rodin,“ prohlásil premiér Babiš.

Všechny detaily z vyšetřování nejsou zatím známé, podléhají utajení. Ale je jasné, že Babiš by toto prohlášení neučinil bez přesvědčivých důkazů, které mu dodaly policie a tajné služby. Bezpečnostní složky označily za hlavní podezřelé agenty Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. „Tyto dvě osoby je možné spojit s událostmi kolem výbuchu ve Vrběticích,“ potvrdil v pondělí Jiří Mazánek, ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Oba muži jsou také podezřelí z útoku na Sergeje Skripala v britském Salisbury, kterého se pokusili otrávit látkou novičok. Britské úřady v roce 2018 zveřejnily jejich fotografie a čeští policisté v nich poznali do té doby pro ně neznámé cizince, jejichž snímky měli založené ve spise k vrbětickému případu.

Pak si na základě kriminalistických metod potvrdili, že se jedná o stejné tváře. „Nebylo to jen pouhé porovnání dvou fotek,“ ujistil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, že ztotožnění podezřelých předcházelo podrobné odborné zkoumání.

Další důkazy policisté nezveřejní. „Je to limitované tím, že trestní řízení probíhá a ještě probíhat bude,“ řekl nejvyšší státní zástupce.

Jak došlo k výbuchům?

Nevíme. A neví se ani to, co výbuch způsobilo. Podle informací Seznam Zpráv policisté pracovali s verzí, že explozi mohlo způsobit nějaké nášlapné zařízení. Nebo že mohlo jít o časovanou nálož.

Ještě v pondělí nebylo ani jasné, jestli se Miškin s Čepigou dostali přímo do areálu, kde byl jejich cílem sklad zbraní a munice firmy Imex Group. „Nikdo, tím méně muži, jejichž fotografie jsou zveřejňovány, se u společnosti neohlásili, a pokud byli v areálu, tak bez vědomí společnosti. O jejich pohybu na území České republiky nikdo ze společnosti neví,“ uvedl advokát firmy Radek Ondruš.

Firma pouze připouštěla, že se ve dnech před výbuchem k návštěvě skladu objednali dva cizinci – jeden s moldavským pasem, druhý s doklady Tádžikistánu. Poslali kopie pasů, ale pak do Vrbětic nedorazili.

Že Miškin s Čepigou prokazatelně pronikli do skladu, prozradil v úterý předseda výboru pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS), když se on a další poslanci s důkazy proti Rusku seznámili. Neupřesnil, jestli rozvědčíci šli oficiálně přes vrátnici, nebo tajně – třeba přes děravý plot. „Je zcela evidentní, že se dva agenti ruských rozvědek pohybovali v areálu Ministerstva obrany. Nebylo náhodou, že během několika hodin potom došlo k útoku,“ řekl Pavel Bělobrádek.

Proč přichází odhalení až dnes?

Je to logická linka: Vrbětice explodovaly na sklonku roku 2014, ale o identitě ruských agentů se svět dozvěděl až po otravě v Salisbury – tedy o čtyři roky později. Do té doby tedy nemohli čeští vyšetřovatelé vědět, kdo jsou ti cizinci, jejichž kopie pasů (na falešná jména) mají uloženy ve spisu.

To potvrzuje i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. V pondělí řekl, že na stopu ruským agentům se detektivové dostali „zhruba v tomto období.“ To znamená po odhalení atentátníků na Skripala.

Navíc bylo podle vyšetřovatelů nutné kompletně zničený areál prohledat – a to se dalo provést až od loňského podzimu. „Sklady byly kompletně zničeny a munice rozeseta do dalekého okolí. Areál byl tak de facto nepřístupný. Pyrotechnické práce skončily teprve říjnu minulého roku,“ řekl nejvyšší žalobce Zeman.

Na co Rusové cílili?

Oficiální informace o pozadí případu jsou kusé, ovšem s touto výjimkou: ministr vnitra Hamáček i premiér Babiš už v uplynulých dnech naznačili, že Vrbětice vlastně vůbec neměly vybouchnout. Nebylo to podle nich v plánu ruských rozvědčíků. Potřebovali údajně zničit munici, kterou si ve skladu firmy Imex Group objednal bulharský obchodník Emilijan Gebrev – protože, jak říkají zdroje Seznam Zpráv, tento vojenský materiál měl směřovat do Sýrie či na Ukrajinu. V obou zemích mají Rusové své strategické zájmy.

Výbuch měl podle všeho nastat, až bude náklad už za českými hranicemi. Premiér Babiš proto rovnou mluví o tom, že agenti svou akci „zpackali“.

„Vojenský materiál měl být v nejbližších dnech vyskladněn, a to převážně bulharskému odběrateli. Pracujeme s verzí, že cílem měl být tento vojenský materiál a k výbuchu tedy nemělo dojít na území České republiky,“ popsal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Na druhou stranu Gebrevova společnost EMCO svou roli popírá. „V období měsíců před výbuchy v České republice, během nich a nejméně jeden rok po nich společnost EMCO neuskutečnila a ani neplánovala přepravit majetek z dotyčných skladů, ať už do Bulharska nebo do jakékoli jiné země,“ zveřejnila firma v tiskové prohlášení.

„Já bych věřil důkazům, které jsme zajistili my,“ okomentoval to stručně nejvyšší žalobce Zeman.

Kdy se o kauze dozvěděli politici?

Jak už Seznam Zprávy zjistily, premiér Babiš dostal prvotní základní informaci koncem března. Je to důležité datum, protože tehdy padlo rozhodnutí vlády pozvat do chystaného tendru na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech i ruský Rosatom – přes doporučení tajných služeb.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) dnes říká, že o vrbětické kauze nevěděl. V pondělí vláda ruskou firmu z tendru vyřadila.

Premiér Babiš podle zjištění Seznam Zpráv nejprve váhal a chtěl o závěrech vyšetřování více informací. Dostal je ve čtvrtek 7. dubna. Před tím, než oznámil konec ministra zdravotnictví Jana Blatného. A kompletní písemnou zprávu, tvrdí Babiš, obdržel od BIS minulý pátek. Druhý den večer se odehrál už zmíněný tiskový brífink.

Nevysvětleno stále zůstává, jak to bylo s plánovanou cestou ministra vnitra Hamáčka do Moskvy. Hamáček ve středu prohlásil, že do Ruska odletí jednat o případných dodávkách vakcíny Sputnik. Což by bylo zvláštní uskutečnit v době, kdy věděl o ruském angažmá ve vrbětické kauze. Hamáček vysvětluje, že šlo o kamufláž: naoko připravoval cestu do Moskvy, aby Rusové nenabyli podezření, že v Česku probublává tento skandál.

„Mimochodem to také osvětluje, proč jsem nemohl komentovat vaše dotazy na mou cestu do Moskvy. Byl jsem cílem mediální i politické kritiky, ale já jsem prostě nemohl postupovat jinak,“ řekl Hamáček.

Jenže premiér Babiš měl už tři možnosti veřejně tuhle verzi podpořit – dvakrát v neděli v živých televizních rozhovorech, jedno v pondělí po jednání vlády. A neučinil to.

„Ta cesta byla plánována, bylo objednané letadlo, já se s ním domluvil, že nepojede. Já jsem mu to nedoporučoval, cesta byla zrušena, takže já k tomu neumím víc říct,“ opakuje Babiš na otázky novinářů.

Reklama

Doporučované