Hlavní obsah

Útok na Vrbětice provedli nejméně čtyři Rusové, jeden odletěl s diplomaty

Foto: Bellingcat.com

Miškin a Čepiga, které jsme dosud znali i kvůli útoku Novičokem v Británii, nebyli na Vrbětice sami.

Reklama

Jeden z členů elitního týmu GRU známého jako jednotka 29155 působil v Česku až do neděle. Tento rozvědčík krytý diplomatickým pasem odletěl s dalšími 17 pracovníky ruské ambasády, které Česko kvůli vrbětickému výbuchu vyhostilo.

Článek

Útok na zbrojní a muniční sklad ve Vrběticích, kvůli němuž jsou Česká republika a Rusko v diplomatické válce, nespáchali pouze dva agenti ruské jednotky GRU, jejichž snímky zveřejnila česká policie.

Podle zjištění, které Seznam Zprávy získaly od dobře informovaných zdrojů blízkých vyšetřování, operoval kvůli vrbětické akci v Česku širší tým elitních rozvědčíků.

Zdroje hovoří o tom, že dosud známí Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin, po nichž policie pátrá, působili v týmu nasazeném do akce Vrbětice jako operativci, jejichž specializací je rozvědná činnost či sledování.

Nejsou však odborníky na výbušniny, a právě proto přicestovali kvůli uskutečnění akce do Česka ještě nejméně další dva důstojníci ruské elitní jednotky GRU známé pod číslem 29155. Ta má po světě na starosti likvidace nepohodlných lidí nebo operace podobné té ve Vrběticích.

Možnost, že v Česku operoval širší tým, nevyloučil na dotaz redakce nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Odpovědi, zda úřady podezírají kromě Čepigy a Miškina ještě další osoby, se vyhnul.

„Na tuto otázku nemohu odpovědět,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jak zdroje redakce uvedly, jedním z členů týmu nasazeného na Vrbětice byl Sergej Fedotov, starší agent, jenž je podle zjištění českých vyšetřovacích úřadů právě odborníkem na jedy a výbušniny. Právě on měl podle vyšetřovací verze sestrojit výbušný aparát, který sklad s municí vyhodil do povětří.

Zjistilo se, že stejný muž se objevoval i v Bulharsku v době, kdy se stejná elitní jednotka ruské rozvědky pokusila otrávit tamního obchodníka se zbraněmi Emiliana Gebreva, jemuž patřilo zboží vyhozené do vzduchu ve Vrběticích.

Dalším důstojníkem jednotky pro Vrbětice pak byl muž, který vystupuje pod jménem Kalinin. Ten přicestoval podle zdrojů Seznam Zpráv před útokem do České republiky z Budapešti a je nadřízeným Čepigy a Miškina. Jeho úkolem bylo podle všeho celou operaci koordinovat.

Vyšetřovatelé podle zdrojů Seznam Zpráv zjistili, že celá jednotka odcestovala z Česka hned poté, co nastražila výbušný systém. Dva dosud známí původci výbuchu Čepiga a Miškin pak odletěli v den, kdy sklad vybuchl – 16. října 2014 – z Rakouska zpět do Ruska.

Jak se stáhl z České republiky zbytek jednotky, se v tuto chvíli přesně neví.

Seznam Zprávy také zjistily, že útokem ve Vrběticích aktivita ruské elitní jednotky 29155 v Česku neskončila.

V polovině minulého roku totiž do Česka přicestoval další člen týmu, a to pod krytím diplomatického pasu na jméno Viktor Budiak. Velmi pravděpodobně jde o krycí identitu, neboť jméno Budiak je ukrajinské.

Pravou identitu tohoto „diplomata“ úřady podle informací Seznam Zpráv zatím neznají. Důstojník se po svém příletu hlásil na ruské ambasádě, kde působil jako zástupce vojenského atašé až do chvíle, než o vrbětické akci informovaly tajné služby a policie. Pak se dostal na seznam ruských diplomatů, které Česko kvůli Vrběticím vyhostilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované