Hlavní obsah

Vrbětice? Politici a vyšetřovatelé nemluví stejným jazykem, říká Pavel Zeman

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman: „Pojem státního terorismu je pojem používaný v médiích a politice, trestní zákoník ho nezná.“

Reklama

Premiér Babiš včera překvapil prohlášením, že útok ruských špionů ve vojenském areáu Vrbětice v roce 2014 nebyl aktem státního terorismu. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v této souvislosti odpověděl na otázky Seznam Zpráv.

Článek

Premiér Andrej Babiš uvedl, že jste na jednání vlády prohlásil, že akce ruských agentů nebyla aktem státního terorismu proti České republice. On sám to nazval „zpackaným útokem na zboží bulharského obchodníka“. Jak to tedy je?

Dost těžko se mi vyjadřuje k něčemu, co zaznělo na uzavřeném jednání vlády. Proto dovolte formulaci, kterou bych z právního hlediska použil. Z právního hlediska není věc šetřena jako trestný čin teroristického útoku, neboť nebyl v dané věci porušen chráněný zájem spočívající v poškození ústavního zřízení nebo obranyschopnosti České republiky ve smyslu paragrafu 311 odstavec 1 trestního zákoníku.

Jestli tomu tedy dobře rozumím, vy mluvíte o tom, jak je daná věc šetřena, ale nehodnotíte politická prohlášení?

Rozumíte tomu přesně. Já mluvím o právním pojetí celé věci. Trestní zákoník nezná pojem státního terorismu, to je pojem užívaný v médiích či politice. Do toho já se nemíchám. Pro mne je důležitá právní kvalifikace jednání.

Pro jaký trestný čin je tedy útok ve Vrběticích vyšetřován?

Zkuste se v této věci obrátit na krajské státní zastupitelství. Nezlobte se, nechci být jejich mluvčím. (Krajské státní zastupitelství zatím na dotaz neodpovědělo, pozn. red.)

Když jsou veřejně popisovány pouze dvě osoby (Miškin a Čepiga), znamená to, že žádné další osoby ve věci tohoto trestného činu nepodezíráte?

Na tuto otázku nemohu odpovědět.

Mohl být do tohoto trestného činu zapojený i někdo na české straně?

Ani na tuto otázku nemohu odpovědět.

Premiér Babiš v neděli anoncoval, že vláda v pondělí zveřejní zprávu o vyšetřování, v pondělí ale řekl, že to není možné, neboť trestní řízení pokračuje. Dokážete odhadnout, při jakém výsledku a kdy zhruba se veřejnost dozví, co policie při vyšetřování zjistila?

Okamžik dalšího zveřejnění informací nedokážu odhadnout. Bude to záviset na vývoji trestního řízení.

Reklama

Doporučované